mandag den 31. juli 2006

Webology om Bibliotek 2.0

Det seneste nummer af online-tidsskriftet Webology har bl.a. en artikel om bibliotek 2.0. Den forsøger at præcisere og konkretisere hvad det hele egentligt går ud på. Der erdels nogle teoretiske overvejelser om begrebet, dels nogel eksempler på hvoran det udmøntes i praksis. For så vidt ikke så meget nyt, men artiklen udmærker sig ved at være let forståelig og opsummerende for bibliotek 2.0.
Artiklen starter med at slå fast at web 2.0 som sådan ikke er noget ’nyt’ web, men blot en forvanling af det ’gamle’, fra at være et ’monolog’-orienteret til at være ’dialog’-orienteret. Så mens det ’første’ web hovedsagellig var statisk, ændrer det sig nu til at være dynamisk. Konkret på bibliotekerne betyder det, at man fra at bruge tekstbaserede vejledninger, nu bør overgå til interaktive.
Eller sat op i punktform på biblioteksområdet, så betyder bibliotek 2.0 en teknologi som er
  • Interaktiv. Altså brugerorienteret
  • Kollaborativ. ’Socialt’ og innovativt.
  • Multimediebaseret, webbaseret. Bl.a. med video og audio.
Herefter nævner artiklen så de efterhånden meget velkendte konkrete redskaber, såsom IM (Messengers), video- og audio-streaming, weblogs og wikier, sociale netværk, tags (emneord), rss feeds, mash ups (dvs. ’sammenklaskning’ af forskellige programmer, så der kommer nye ud af det),
Alt i alt er artiklen afbalanceret, og hverken præget af den undertiden klamme begejstring for ’det nye’ eller af den bagstræveriske skepsis over for det nye.
Link
Artikel i Webology.

Ingen kommentarer: