onsdag den 7. juni 2006

Google og politik

Google er mest kendt for at være en søgemaskine. Men som den dominerende kan det ikke undgås at der også går politik i foretagendet. Seattle Times har en længere artikel om hvordan Google opererer på det politiske plan. Politik i USA er meget anderledes end i Danmark. Og det giver artiklen et levende indblik i.
En ting er at langt hovedparten af Googles ansatte er demokrater (hvilket irriterer republikanerne). Også langt flere end andre computerfirmaer som Sun Microsystems, IBM og Yahoo. Faktisk går stort set alle Google-ansattes bedrag til demokraterne, mens det ’kun’ er 63% for Yahoo’s vedkommende. Totalt set er der i elektronik-industrien en lille overvægt til demokraterne. Beløbsmæssigt giver Google dog langt fra så meget som fx Microsoft (de giver 13 gange så meget).
Men Googles interesse på bredbånd osv. bekymrer begge partier. Lobbyisme er udbredt i USA, og Google er ingen undtagelse: Men Google er mere for åben diskussion og gøre alt i fuld offentlighed, hvilket ikke passer lobbyisterne i Washington. Google som firma arbejder for at internettet skal være gratis og åbent, hvad angår information, kommunikation og innovation. Lobbyisterne er mere vant til Microsofts tilgang, og Bill Gates’ firma har en kæmpedelegation på 19 lobbyister med tilhørende budget dér.

Opdatering 8. juni: Googleblog har i dag et indslag om 'net neutrality', hvori der lanceres en kampagne imod et forslag i Repræsentanternes hus, læs mere på nedenstående links
Link
Seattle Times.
Googleblog om 'net neutrality'.
Eric Schmidt's appel.

Ingen kommentarer: