torsdag den 25. maj 2006

New York Times online

New York Times er en verdens kendteste aviser på linje med The Times, Pravda og Frankfurter Allgemeine. Det er muligt at få adgang til at søge i New York Times’ artikler fra deres online-udgaver ved at lade sig registrere. På den måde kan man finde de bibliografiske oplysninger på artikler helt tilbage til 1851. Men man skal betale for at få dem. Alt efter mængden koster det fra $ 1.20 (over 25) til $ 3.95 (enkelt).
Københavns og Frederiksberg Kommuners biblioteker har dog nu betalt licens til at kunne søge i denne database, som omfatter artikler fra 1851 til 2003, i alt næsten 3,5 mio. artikler.
Licensdatabasen er en del anderledes end den søgedatabase, som ligger på New York Times’ egen hjemmeside. Hvor den sidste er mere lignende Google og andre søgemaskiner, ligner den licensbelagte mere de traditionelle bibliotekssystemer.
Selve artiklerne er skannede og vises i Adobe Reader. Man kan søge i al tekst. Og afgrænse på dato, begivenhed, forfatter, overskrift mm., samt til hvilken type artikel der er tale om. Søgesproget er som nævnt anderledes end i søgemaskinernes, så hvis man vil bruge NYT meget, kan det betale sig at læse vejledningen.
NYT er især velegnet til at søge samtidsdokumentation om bestemte begivenheder, fx Titanics forlis, Watergate-skandalen og lignende. Individuel registrering kan stadig anbefales, da det giver adgang til et begrænset antal aktuelle onlineartikler. Og ofte støder man på henvisninger til nyere og endog kommende artikler, som der kun er adgang til på denne måde.
Databasen er kun tilgængelig for borgere i Københavns og Frederiksberg kommuner.
Tak til bibliotekarerne Arendse og Betina på Københavns Hovedbibliotek for fremvisning af databasen!
Link
New York Times.
Fjernadgange via København og Frederiksberg kommuners biblioteker.

Ingen kommentarer: