fredag den 17. marts 2006

Gamle udgaver af websider

Det hænder at man får brug for ældre udgaver af selv helt nye websider. Det kan være af samtidshistoriske årsager, men også for at fastholde nogen for noget de har skrevet. Det er godt at starte i Archive.org. Den har gemt hjemmesider næsten et årti tilbage. Således vil man kunne finde gamle udgaver af Københavns Kommunes Bibliotekers hjemmesider som vist på billedet.
Man skriver sidens internetadresse i søgefeltet: Bibliotek.kk.dk. Men det virker ikke for nyere sider. Archive fokuserer nemlig primært på at være arkiv. Så hvad gør man, når man vil se helt nye hjemmesider som fx Demokratiske Muslimers. Den giver ikke noget resultat i Archive. Alligevel kan man af venlighed over for Archive lave søgningen, for så noterer de adressen og søger efter den ved næste crawl.
En anden mulighed er søgemaskinerne. Her er det praktiske at bruge adressesøgning, fx i Google: inurl:demokratiskemuslimer. Søgestrengen er den samme i Yahoo.
Det giver pt 4 hits i Google og 2 i Yahoo. Når du søger, kan der være flere. Det er ikke disse fund, der er det interessant. Det er derimod to andre features på siden. Under nogle af resultaterne i Google står der More results from demokratiskemuslimer.dk. Her gemmer Google de tidligere gemte sider. I et af eksemplerne giver det 24 hits. Undersøg nu hvert af disse ved at klikke på Cached i hvert af disse. Øverst kommer der en info-boks foroven om hvornår siden er fra. Fx viser den sider fra 22 februar og 7. marts.
En anden mulighed er at klikke på Repeat the search with the omitted results included. Det står normalt allersidst. Både i Google og Yahoo. Jeg synes Google er bedst, for Yahoo angiver ikke hvornår deres Cached-udgaver er. Til gengæld henviser Yahoo så til en tilsvarende søgning i Archive, blot med et klik.
Ved at bruge Archive til ældre sider og supplere op med nye, gamle sider fra Google eller Yahoo, skulle man være godt rustet til at gå i gang med sine undersøgelser.

1 kommentar:

Tora Trier Hansen sagde ...

Med hensyn til "gamle" danske sider høster KB og Statsbiblioteket udvalgte sider, men ----- de er kun tilgængelige for studerende på ph.d-niveau og forskere! Datatilsynet er den bagstræveriske part i denne sag (nå ja, undskyld: lovgivningen, som datatilsynet naturligvis afgør ud fra).