søndag den 19. februar 2006

Digital Signatur

Til mange offentlige servicetjenester er det nødvendigt at kunne ”underskrive” digitalt. Til det formål er oprettet to: Digital Signatur og Fælles Pinkode. Forskellen er bl.a. sikkerhedsniveauet. Her lidt om Digital Signatur. En senere indslag vil behandle Fælles Pinkode
Med en Digital Signatur kan borgerne kommunikere elektronisk med myndigheder, virksomheder eller privatpersoner på en sikker måde. Det gælder fx adgang til personlige oplysninger, købe varer eller serviceydelser og indgå juridisk bindende aftaler.
Signaturen gør at e-post sikker så at sige puttes i en ”digital kuvert”, så kun personen som har en Digital Signatur, kan læse e-posten som er sendt til den pågældende person. Kryptering forhindrer udenforstående i at læse posten. Derudover kan du få adgang til personlysninger på et netsted ved bruge Den Digitale Signatur som log-on. Og endelig kan du udfylde elektroniske blanketter og signere dem på internettet
Det er i gratis for alle danske borgere at bestille og anvende Digital Signatur. Men det er ikke nemt for begyndere at installere en Digital Signatur. Hvis man er lidt usikker, bør man alliere sig med kyndig, som dog ikke må få adgang til ens fortrolige login og passwords m.v. Derudover vil man også hurtigt opdage at ikke alle kommuner fuldt ud er overgået til at kunne bruge Digital Signatur. Fx er det kun i visse kommuner muligt at ansøge om at få sit barn i institution.
En Digital Signatur virker kun fra en bestemt computer. Men der er også mulighed for en en ”token”-løsning, hvor man med et USB-stik kan tage den med sig. Det betyder at man fra en hvilken som helst computer med internetadgang kan indsætte sit USB-stik i computeren og derved bruge sin Digitale Signatur på denne computer også. Ca. 550.000 danskere havde ved udgangen af 2005 fået en Digital Signatur.
Jeg har prøvet at installere Digital Signatur på Firefox. Det skulle jeg aldrig have gjort, for Digital Signatur er kun designet til Explorer. I Firefox beder den ikke om adgangskode, hvilket betyder at en hvilken som helst besøgende på min computer ville kunne tappe oplysninger fra min personlige Digitale Signatur. Meget utilfredsstillende at man bliver nødt til at bruge Explorer.
Digital Signatur kan bruges i en række offentlige og private tjenester, hvor der er selvbetjening. Det gælder fx SKATs TastSelv-service, ePosthuset, Sygeforsikringen 'danmark', TDC Online, CPR registerindsigt, Klasselotteriet, Netborger.dk, Sundhed.dk, e-Boks.dk. Se en samlet og ajourført list kan ses på Digital Signaturs hjemmeside. Det er muligt at genbestille.
Jeg håber at kunne fortælle om hvor du ellers kan bruge den digitale signatur. I et senere indslag.
Link
Digital Signatur.
Artikel i ComOn om sikkerheden på Firefox.
Vejledning til E-borger, Københavns Kommunes Biblioteker.

Ingen kommentarer: