mandag den 23. januar 2006

Google Scholar

Google Scholars brugergrænseflade er nu oversat til dansk, finsk, norsk og svensk. Anurag Acharya, Google Scholars skaber, annoncerer at flere sprog vil komme på i takt med at der er tilstrækkeligt med indhold på et bestemt sprog. Search Engine Watch har for 117. gang forsøgt at få ud af Anurag hvor mange ressourcer, der ligger i Scholar, men heller ikke denne gang var der noget svar. Rita Vine har en generel gennemgang af Google Scholar.
Heri fortæller hun at Google Scholar er: fuldtekst tidsskriftartikler, tekniske rapporter, foreløbige udkast, afhandlinger, bøger og andre dokumenter, herunder også websider (forskning). Især er Scholar udbygget inden for medicin, dernæst socialvidenskab.
Også bibliografiske databaser som OCLC's Open WorldCat og National Library of Medicine's PubMed. Google siger at de har fuldtekstindhold fra alle større udgivere, undtagen Elsevier (Scirus er nærmeste konkurrent til Scholar) og Amerian Chemical Society, Highwire og Ingenta.
Men en komplet liste over hvem der er med, vil Google Scholar ikke ud med.
Google Scholar er hurtig og let at bruge. Og fungerer i øvrigt som almindelig websøgning. Desværre er mange af resultaterne kun abstrakts.
Svagheder i Scholar er: Manglende dækning, manglende avancerede afgrænsningsmuligheder, manglende gennemskuelighed af databasen og hvad den reelt rummer, samt dårlig opdatering. Her henviser hun til flere undersøgelser af Google Scholar.
Rita Vine ser altså både for- og bagdele ved Google Scholar. Scholar et brugbart søgeinstrument til brede søgninger, fx til gymnasieopgaver og andre lignende hvor det skal gå så hurtigt og smertefrit som muligt. Dvs. til hurtige svar hvor det klinisk stringente ikke er nødvendigt. Det er netop hvad de fleste skal bruge. Oh hvis man ikke er afhængig af altomfattende resultater.
To sjæle, en tanke (tilføjelse): Lars Iselid fra Umeå Universitetsbibliotek har blogget om skandinavisk Scholar, bl.a. nogle spørgsmål ti Anurag Acharya. Som dog ikke fortæller et meget.
Links
Artikel i Search Engine Watch.
Dansk Scholar.
Rita Vines anmeldelse.

Ingen kommentarer: