Annoncediskussion
Google har støt og roligt taget markedsandele fra både Yahoo og Microsoft, også i Europa. Skriver en artikel i ledermagasinet Forbes. Det gælder dog ikke Asien, hvor Yahoo står meget stærkt. Googles vigtigste indtægtskilde er annoncer. Og netop denne virksomhed er blevet kraftigt kritiseret af den kendte markedsanalytiker Jakob Nielsen. Hvad der har fået Search Engine Watch’s Danny Sullivan ud af hullerne.Jakob Nielsen er bekymret over hvad han kalder søgemaskinernes snylten på de virkelige producenter af internetmaterialer. Forstået på den måde at søgemaskinerne scorer alle annoncepengene, mens de som i virkeligheden står bag dokumenterne og internetsiderne intet får. Ud over søgemaskinernes service med at finde disse sider.
Han mener at for at trække ekstra mange til søgemaskinerne, lokker de med gratistjenester såsom satellitfotoer, kort, email, fotoopbevaring, oversættelser, desktopsøgning osv. Godt for forbrugerne overfladisk betragtet, men producenterne selv får ikke ret meget ud af det: Firmaerne investerer penge og arbejdskraft på at komme til tops i søgemaskinerne – ellers ”dør” de. Søgemaskinerne kan bare sidde og vente på at pengene ruller ind.
Han foreslår derfor firmaer at prøve at undgå at folk bruger de små reklamer fra søgemaskinerne og i stedet får kunderne direkte til deres hjemmeside, fx ved at udsende nyhedsbreve pr. email, lave diskussionsgrupper og andre fællesskabet (her var måske en ide til bibliotekerne om at ”hoste” chat- og spørgesider), få venner til at linke til end side, lave feeds og et par andre forslag.
Heroverfor indvender Search Engine Watch’s Danny Sullivan at Jakob Nielsen godt nok har en pointe i at det ikke er godt at blive afhængig af søgemaskiner. Men Sullivan påpeger at Nielsen sammenblander to ting: de almindelige søgeresultater og så de betalte reklamer. Ingen firmaer drømmer om at fjerne deres hjemmesider fra de almindelige resultatlister og fra Googles indeks. Hvilket beviser at Google så at sige leverer noget tilbage: de gratis søgeresultater. Kun selvmorderiske hjemmesideejere ville forhindre Googles høstere i at besøge deres side. Heller ikke Jakob Nielsens er med.
Sullivan tilbageviser også at firmaer som ikke vil annoncere på en søgemaskine, skulle blive udelukket fra deres indeks, således som Nielsen påstår. Så man kan lige så godt argumentere omvendt: mange websider tjener kassen uden at gøre noget, nemlig ved blot at komme med i søgemaskinernes resultatlister. Og søgemaskinerne er vel også et resultat af en indsats.
Begge sider af ”fronten” har vist fået gode argumenter i den debat. Men mon dog det vil ændre synderligt på annoncerne i højre side af Googles resultater?
Link
Forbes artikel om markedsandele.
Jakob Nielsens artikel.
Artikel i Search Engine Watch.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar