fredag den 2. december 2005

Ny version af Firefox
På kun ca. et år har 100 millioner downloadet Mozilla’s browser Firefox. Internet Explorers værste konkurrent. Antallet er stadig lille i forhold til Explorer, som sidder på omkring 85 % af markedet. Og MSN’s weblog har såmænd også i bedste sportsånd omtalt et searchplugin til de som bruger Firefox i stedet for Explorer.
Nu er Firefox kommet i en ny version. Af en pressemeddelelse fremgår at Firefox er forbedret hvad angår brugbarhed og navigation, sikkerhed, understøtter web-standarder m.m.
Internetsøgning beskrev Firefox 25.10.2004. Vel vidende at Danmark er et af de lande i hele verden hvor Microsoft i den grad har slået Explorer fast som browseren. Nogle danske websider er kun indrettet til Explorer og kan ikke læses ordentligt i Firefox. Sådanne sider kan nu indrapporteres til Mozilla.
Her lidt mere om gamle og nye fordele:
  • Blokering for pop-up-reklamer. En meget stor lettelse for internetsøgere. Denne funktion skulle nu være blevet endnu bedre (kan den virkelig det?).
  • Søgelinjen til højre for adresselinjen: i stedet for at browseren overfyldes med diverse smarte værktøjslinjer fra fx Google, Yahoo og MSN, søger man ganske enkelt via en dropdown-menu, hvorfra man oven i købet kan tilføje et hav af andre søgemaskiner. Uden at det fylder mere. (Se billedet) Nyt er at Answers.com er med . Desværre sletter Firefox 1.5 ved opdatering dem man havde på den gamle version. Så de skal indsættes på ny.
  • Nyt: En markør som viser om der er rss-feed på en given side. På billedet kan dette skimtes øverst til venstre, dvs. i slutningen af adresselinjen: en orange firkant som viser at der er rss-feed på den side man aktuelt har åben.
  • Nyt: En markør samme sted i form af en lås som viser sider, der kun er tilgængelige med login og password.
  • Nyt: Firefox 1.5 skulle ifølge pressemeddelelsen selv foretage automatiske opdateringer ud fra devisen: installer en gang for alle. Den tidligere klodsede menu for at slette private oplysninger gemt i cookies o. lign. har nu fået en plads under Funktioner, Fjern private oplysninger. Eller genvejstasterne ctrl+shift+delete.
Derudover kan nævnes to gamle kendinge: Åbn foretrukne i faneblade i stedet for ”stakke” nederst i proceslinjen og zoom ind/zoom ud med ctrl + og ctrl -.
Tidligere på året svirrede rygter om tæt samarbejde mellem Google og Firefox. Godt nok gælder det i Europa og USA. Men Mozilla har indgået forbindelser med Yahoo i Kina, Japan og Taiwan. Yahoo er nemlig mere populær her end Google.
Google er fortsat tilfredse med Firefox, hvilket fremgår af en tilkendegivelse fra en af Googles grundlæggere, Sergey Brin:
Det globale webfællesskab har taget Firefox til sig fordi den giver en hurtig, nem og moderne browser-oplevelse. Google støtter fortsat Firefox fordi vores mission … harmonerer fint med Mozillas tilgang til at udvikle godt software.

Læs mere
Pressemeddelelse fra Mozilla om Firefox.
Artikel i Red Herring.
Artikel i SearchEngineJournal.

Ingen kommentarer: