søndag den 11. december 2005

Google-landeversion vigtig
Der er stor forskel på at søge på de forskellige landeversioner af Google. Jeg ved ikke om det altid har været sådan, men det kan skyldes den seneste opdatering af Google (kaldet ”Jagger”). Prøv fx at sammenligne en banal ordsøgning på den danske udgave af Google
[ google ] med en tilsvarende søgning på samme ord i den engelske.
[ google ]
Ikke sandt? Resultatlisten ser helt anderledes ud.
Kig nu nærmere på de danske fund: Her kommer der tre Google-landeudgaver ud blandt de ti første hits som ikke med i com-udgaven: Den danske (forventeligt), den tyske, den engelske og den italienske. (Disse kommer i den engelske langt henne på siderne). Det sjove er at de samme landeudgaver af Google kommer hvis du søger på den svenske og den japanske udgave (www.google.se og www.google.jp. Tving den til at indstille sig på den!). Men her er de danske fund så ikke med.
Bemærk at når du skriver www.google.com i adresselinjen, vil Google som regel åbne den danske udgave. Alt dette kan forklares med at Google sagtens kan finde ud af at vi bor i danmark. Men vær opmærksom på det når du søger: sorteringen kan endog være meget forskellig fra den danske udgave til den engelske. Prøv fx en sprog-neutral søgning som det latinske navn af morgenfrue:
[ calendula ] i den danske version. Sammenlign med den tilsvarende søgning på
[ calendula ] i den engelske version. Jovist er der da gengangere. Men bestemt også afvigende resultater. Det ser ud til at den danske Google prioriterer sider med dansk, tysk og italiensk sprog.
Konklusionen af disse søgninger er altså: sorteringen af søgeresultaterne er i allerhøjeste grad afhængig af hvilken sproglig brugergrænseflade du bruger. Generelt kan det være en fordel for sorteringen, med mindre du er ligeglad med hvilket sprog siderne er på. Rådet må være: brug flere søgemaskiner, men brug også forskellige landeudgaver af Google.
Jeg ved ikke hvornår dette er sket. Måske har det altid været sådan. Google foretog en justering af PageRank her i efteråret. Måske er de sproglige ingredienser i sorteringsalgoritmen blevet forstærket. Har du noget kendskab til det, så brug kommentarmuligheden.

Ingen kommentarer: