lørdag den 5. november 2005


Unge laver hjemmesider som en naturlig ting
På mandag holder jeg et af mine brugerkurser i weblogs. Interessen er stor blandt biblioteksbrugere. Et overbooket kursus i december for bibliotekarer tyder også på at disse er ved at få øje på weblogs muligheder.
En undersøgelse fra USA ”Teen Content Creators and Consumers” foretaget af PEW Internet & American Life Project, viser at især unge er hjemmevante udi den disciplin.
Af konklusionen fremgår at 57% (altså langt over halvdelen) af de teenagere som er online, også arbejder med hjemmesider. De har lagt noget ud på nettet, det være sig en hjemmeside, en weblog, i forbindelse med skolen. Det kan være deling af fx fotoer, historier, videoer. Mangfoldigheden i hvad de laver, er i øvrigt stor.
Men ikke nok med det: siderne bliver også læst: 19 % af de unge laver en weblog, og 38 % læser dem! Pigerne har en lille overvægt her i forhold til drenge. Og det er specielt de ældste unge. Det tilsvarende tal for voksne er kun 7% og 27%.
Hermed skulle der være rammet en pæl igennem spørgsmålstegn ved hvorfor fx bibliotekerne skal arbejde med weblogs. Det skal de fordi mediet bør indgå som en del af bibliotekernes kommunikation med brugerne. Undersøgelsen er lavet blandt unge i USA, men hvorfor skulle det være anderledes i Danmark? På bl.a. CVU-Sønderjyllands Bubbling Minds undrer man sig over bibliotekarers langsommelighed med at tage disse nye internetmedier i brug. Ikke alle gør sig den ulejlighed at give udtryk for den undren. De dropper måske i stedet biblioteket, fordi det fremstår som håbløst gammelgaws.
Undersøgelsen viser også lidt om hvor denne elite blandt de unge hjemmesideproducenter kommer fra, hvem de er og hvad de især er interesserede i. Den er baseret på telefoninterviews med unge i hele USA. Så undersøgelsen er et besøg værd.
Herhjemme har Medierådet for Børn og Unge siden 1. september 2004 og frem til 31. august 2006 fungeret som ”Awareness Node Denmark” under EU Safer Internet Action Plan. Internettet bliver åbenbart betragtet som et farligt sted. Kig på Medierådets egen hjemmeside. Den siger lidt om hvor seriøst det offentlige tager på emnet i Danmark.
Links
Henvisning til download af pdf-filen.
Bubbling Minds.
Pressemeddelelse om Medierådet.
Medierådets hjemmeside.

Ingen kommentarer: