tirsdag den 8. november 2005


Tags og tagging
Det er en menneskelig umuligt at emneordsindeksere alle internetsider. Der arbejdes på at gøre det maskinelt, men der er ingen anvendelige løsninger i sigte. En anden mulighed er at overlade det til internetsideproducenterne selv. Tagging! Begrebet dækker over tags, altså en slags emneord, som de som laver internetsiderne laver.
Betænkelighederne er bl.a. at mange (de fleste?) ikke er vant til at sætte emneord på. Bibliotekarer kan snakke i timevis om problemer med emneord. Mere alvorligt er det at nogle kan misbruge det – uden store muligheder for kontrol. Fx ved bevidst at lave forkerte tags for at tiltrække eventuelle læsere. Tagging bliver ikke taget alvorligt af søgemaskinerne. I hvert fald er der ikke blandt de kendte (bortset fra weblogsøgemaskiner) mulighed for at søge på tags.
Men bortset fra det: Især ikke-tekst-dokumenter som fx billeddatabaser, spil er oplagte til at tagge, fordi søgemaskinerne ikke kan se, hvad der er på billederne, men er afhængige af url, billedtekst og ord i den omgivende tekst. Det samme gælder alle andre ikke-tekstfiler på nettet. Dem bliver der flere og flere af: video, film, musik lydoptagelser osv.
Emnet diskuteres vidt og bredt, bl.a. på Internet Librarian International i London. Jeg har prøvet at gå med på ideen: Flickr (se billede), Delicious og Technorati. For at se om det kan anvendes til noget. Det mener jeg det kan. Jeg har kastet forbeholdene overbord. Det er bedre end alternativet, nemlig ingenting. Man skal dog ikke have bibliotekariske forventninger til tags.
Interesserede kan kigge over skulderen her i den indledende fase på billeder på Flickr. Eller prøve en foretrukneside i Delicious, som jeg har lavet til min afdeling på Københavns Hovedbibliotek. I Flickr ligger mine tagsen særlig side.
Men prøv også andres sider. Særligt i Flickr kan du konkret prøve. En søgning efter billeder af blomsten morgenfrue (brug det latinske navn):
[ calendula ]
giver nogle glimrende amatørfotos af denne blomst. Det gode ved disse er at du kan bruge dem uden at spørge om lov. Men dog ved at angive kilde.
På Delicious giver en søgning på
[ tsunami ]
udover fund (links) om dette emne, også en række relaterede tags, som man kan arbejde videre med. Måske også til videre søgninger i søgemaskinerne.
Hele dette område nyt og eksperimenterende. Search Engine Watch er et godt udgangspunkt for videre læsning om emnet. De har ud over nogle gode pointer også mange henvisninger til videre læsning. Også Tara Calishain har nogle gode pointer pro & contra om tags. Se linkene herunder.
Slutnote: Tags bruges også inden for bl.a. graffiti. Men jeg har ikke kunnet finde et dansk ord. Så jeg har bare brugt det som det bruges i engelske artikler. Det samme gælder tagging.
Links
Search Engine Watch om fordele ved tagging.
Search Engine Watch om Tagging.
Tara Calishain om tagging.

Ingen kommentarer: