tirsdag den 4. oktober 2005

Nyt digitalt verdensbibliotek
Et storstilet samarbejde, Open Content Alliance, om adgang til digitale materialer er ved at blive stablet på benene: Internet Archive står for at opbevare materialet og endda måske hjælpe med digitalisering. Yahoo indekserer indholdet og støtter økonomisk digitaliseringen af amerikansk littteratur på University of California. Adobe og Hwelett-Packard (HP) leverer software. University of Toronto og O'Reilly leverer bøger. Prelinger Archives og National Archives i Storbritannien leverer film osv.
Brewster Kahle, grundlægger af Internet Archive, blev i den anledning interviewet på Yahoo’s weblog for at introducere Open Content Alliance. Han anser det for en videreførelse af Open Source og Open Network. Det hele udspringer af bibliotekarers, regeringers, arkivers, teknologi-firmaers, webfirmaers ønske om at få mere materiale tilgængeligt på internettet åbent og gratis.
Bagved ligger drømmen fra Alexandria Bibliotek. Og mere til: adgang globalt til al denne viden. Foreløbig er det hele i opstartsfasen.
Organisationen vil undersøge nye og gamle samlinger. Og efterlyser andre. Den arbejder på principperne. Bl.a. overholdes forlagenes og ophavsrettighedsindehavernes rettigheder. Dvs. at Open Content Alliance i modsætning til Google er meget mere forsigtig hvad angår ophavsret. I stedet. promoverer de Creative Commons License. Den slags materiale er i forvejen søgbare via Yahoos specielle søgemaskine.
Man forventer at starte I slutningen af året. Med en demonstration af bogskanning og andre teknologier den 25. oktober. Search Engine Watch anslår at der vil blive tale om ca. 1 mio. bøger, men det afhænger af hvor mange som vil tilslutte sig projektet. I det hele taget er Alliancen meget åben over for andre der vil med. Mon nogen danske melder sig på banen nu?
Ingen tvivl om at det er Yahoos modspil mod Googles tilsvarende projekt, Google Print (Library). Men samtidig er projektet altså også åbent over for at Google putter det hele over i sin database. Det er af samme grund måske mere spiseligt for biblioteker rundt omkring i verden (måske bort set fra de franske?). Internetsøgere over hele verden kan glæde sig: De får flere materialer på internettet.
Links
Open Content Alliance.
Internet Archive.
Yahoo Weblog.
Artikel i Search Engine Watch.

Ingen kommentarer: