onsdag den 12. oktober 2005


Goshme – det usynlige internet
Det er lang tid siden Internetsøgning omtalte det usynlige internet, nemlig om Google. Siden har læserne måttet nøjes med at kigge i Internetvejledningen om det usynlige internet. Det er grund til at beskæftige sig med GoshMe, en ny søgemaskine til at søge efter søgemaskiner.
Repetition: At søge på det usynlige internet går kort ud på at finde steder hvorfra man kan søge i databaser o.lign. Dvs. ikke søger direkte efter resultater, men søgemaskiner der kan søge i det usynlige internet.
Det er netop sådanne GoshMe prøver at finde. Det sker ved at kombinere en søgning i søgefeltet med et emnekatalog. I søgefeltet kan du vælge mellem Specialized, Directories og General i fanebladene over søgefeltet. Under søgefeltet skal du vælge op til 5 forskellige kategorier fra emnekatalogen.
Dvs. at du fx skriver search engines i søgefeltet og afklikker fx Informatics & Internet i emnekatalogen. Eller tsunami i søgefeltet og science og tourism. Det giver 41 specialiserede søgemaskiner, heriblandt også Yahoo, Google, men også EEVL, NASA, FindArticles, Lonely Planet.
Andre søgninger gav tvetydige resultater. Men konceptet ser faktisk ganske lovende ud. Det er dog fortrinsvis (for ikke at sige udelukkende) engelsksprogede søgemaskiner der kommer frem.
Ifølge GoshMe’s meget lange og grundige præsentation skulle søgemaskinen lave resultater over specialiserede søgemaskiner eller direkte søge i databaser. Derfor er GoshMe ikke endnu en metasøgemaskine, men en søgemaskine som finder potentielt interessante søgeværktøjer til en bestemt søgning. Den finder altså ikke allerede eksisterende links i andre søgemaskiner, men derimod søgemaskiner, hvorfra man så kan gå videre med sin søgning. Forhåbentligt med resultater fra det usynlige internet.
At søge på det usynlige internet kræver tid. Også på GoshMe. Resultaterne kommer først efter op til 40 sekunder. Og først da skal du i gang med selve søgningen i de fundne søgemaskiner. Mange af fundene synes dog ikke at stamme fra det usynlige internet.
Links
Internetvejledning om det usynlige internet.
GoshMe.

1 kommentar:

Lasse Ch sagde ...

Bør sjekkes. Nettstedet er endret.

Julehilsen 2007 fra Norge