onsdag den 28. september 2005


TrustWatch: Kildekritiksøgemaskine
Kildekritik er et stort problem på internettet: hvilke sider er pålidelige og hvilke er skælmske, satiriske eller ondsindede. Det kan være omstændeligt at efterprøve. Derfor er det også interessant, når en søgemaskine ligefrem påtager sig denne opgave: TrustWatch.
Søgninger foregår på samme måde som i almindelige søgemaskiner. Det er resultaterne, som er anderledes. Ved hvert fund er der angivet en ud af tre forskellige markeringer: Verified, Not verified og Warning. (Se eksemplet for Warning ovenfor)
Ved hvert fund er endvidere et link til Site report, som åbner et nyt vindue. Jeg kunne ikke finde nogle med advarsler på. Skal man tage dette som et godt tegn? Nemlig at de dårlige sider bliver sorteret sidst?
Er TrustWatch så selv troværdig? I vejledningen står der hvordan man bliver godkendt som verified hos 4 forskellige instanser: GeoTrust, Entrust, TRUSTe og Hacker Safe. Det er måske et kommercielt element. Jeg har ikke undersøgt til bunds om de er gode nok, men tilsyneladende er de.
Under alle omstændigheder er ideen god, og måske kunne man håbe på at nogle af de store søgemaskiner ville tilføje en sådan facilitet til deres fund. Eller kan man også prøve GoLexa (sammentrækning af Google og Alexa). Den tilføjer et hav af oplysningssider til fund. Blandt dem bl.a. nogle der kan undersøge kilder.
Links
Trustwatch.
GoLexa.
Via Phil Bradley.

Ingen kommentarer: