tirsdag den 26. juli 2005


MSN vil også på landkortet
På kortområdet kan folk i USA være glade: først Google Earth, nu MSN’s pendant, Virtual Earth. Den kombinerer adressesøgning med luftfotografier, men er dog (endnu ikke?) så avanceret som Google Earth.
Udenfor USA må vi vente lidt. Det dur altså ikke at søge på roskilde, copenhagen eller tingbjerg. Det skal være fx biblioteker i Kansas City: library Kansas city. Her er resultatet et nydeligt kort med bibliotekerne aftegnet som firkanter med bogstaver og søgeresultaterne til venstre. Før musen henover, og resultaterne lyser så du kan se hvad det er.
Det er muligt at tilføje noter til søgeresultaterne. Som på Google Earth er der på luftfotoerne afmærket gadenavne og lokaliteter. Det er også muligt at downloade en Location Finder (mest for folk i USA). Men ellers er det ikke nødvendigt at downloade noget, da den er webbaseret. MSN Earth har flere gange lovet endnu flere lækkerier, men lader vente på sig.
Google Maps har imellemtiden lavet en tredje visningsmulighed, Hybrid. Også den gælder kun for brugere i USA. De to andre visningsmuligheder var enten et traditionelt bykort a la Krak, eller et satellitfoto. Hybrid er er blanding, hvor man altså ser gadenavne aftegnet på et satellitfoto. Det gælder ikke Danmark. Kgs. Nytorv i København kan stadig kun ses som fx satellitfoto (se foto herover). Men det virker udmærket for fx Kansas City, Overland Park.
Mon ikke at det er denne visning som mange vil bruge til at orientere sig på satellitfotoerne?
Fuldt udbytte af Google Earth og Virtual Earth kræver at man er interesseret i USA. Udenfor er der kun smuler, om end Google Earth’s smuler er meget større end Virtual Earth’s.
Opdatering 26. juli, læs tippene i kommentarerne:
Jan gør i sin kommentar opmærksom på at der også er en dansk satellitfotoside: www.kortal.dk. Tryk på "Køb luftfoto", indtast adresse og postnummer. Du skal have lidt tålmodighed med et 56K-modem: dels kan der gå minutter med at hente billedet, dels kræves en plugin for at kunne bruge den (download tager ca. 5 minutter). Zoom ind med zoomfunktion eller skriv et nyt størrelsesforhold i boksen under fotoet.
Søren nævner at der også er en hybrid-indstilling til Virtual Earth.
Links
Søgning på adresser.
MSN Virtual Earth. Download.
Tip fra Search Engine Watch.
Weblog om virtual earth.
Tip fra Googleblog.
Google Maps.
Kortal (COWI)

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Der findes faktisk en udmærket tjeneste, der kan vise samtlige adresser i Danmark fra luften. Det er COWI der er udgiver. Kan findes på http://www.kortal.dk/. Man skal klikke på "køb luftfoto" (man behøver ikke købe noget!). Herefter kan man enten zoome med musen vha de små værktøjsikoner, eller indtaste en adresse. Kan zoome ned til ca. 1:500. Virker perfekt.

Mvh Jan Søvig Christensen

Søren Johannessen sagde ...

Til orientering: MSN Virtual Earth har også Hybrid visning som Google har det for kort i USA. Den feature er godt meget skjult og optræder kun som et tips.