onsdag den 18. maj 2005

Gigablast

Er en søgemaskine som minder meget om Googles. Bort set fra at den har nogle forskellige inddelinger over resultaterne. Den er nu ifølge egne oplysninger en af de virkeligt store med over 2 mia. internetsider indekseret. Hvilket bringer den op i top-5 over de største søgemaskiner. Gigablast er et imponerende en-mandsarbejde, og kun computerkapacitet sætter åbenbart grænser for, hvor stor maskinen vokser - og hvilke faciliteter, den sætter på.

En af de faciliteter, som Gigablast mener at have fundet en niche i, er at det har specialiseret sig i at lave emnekatalog-søgning: 500.000 "vertikale søgemaskiner". Det baseres på Open Directory (dmoz.org), som Google også bruger, se under fanebladet Katalog. Ud fra dette har Gigablast så skabt 600.000 emner. For at søge i Gigablasts emnekatalog skal man klikke i Directory-fanebladet oversøgefeltet.

Forskellen fra at søge direkte i Open Directory synes at være, at Gigablast også søger på de enkelte poster i Open Directory. Fra Open Directory selv er der kun mulighed for at søge i deres egne annoteringer (posterne). Det kan være en fordel, da emnekatalogen er menneskeskabt og ikke altid ajourført. Ej heller måske har fået de rigtige ord med på vejen.

Ud over det skulle det også være muligt at stille spørgsmål, i stil med Googles Question & Answer eller Ask Jeeves og Yahoos tilsvarende spørgsmål-svar-funktioner. Det virker dog ikke særligt godt. Det er ikke kun who was olof palme som ikke giver svar. Derimod er selve websøgningen ok, med en del ret gode henvisninger. Faktisk ligner flere af fundene de, som Google bruger til at lave selve svaret!

For skandinaver er det dog generende at Gigablast har store problemer med at læse æ, ø og å samt tilsvarende svenske umlautbogstaver. Så det er næppe en af de første, som vi vil vælge. Heldigvis er der i den nederste søgeboks (under resultaterne) en mulighed for at lave den tilsvarende søgning i emnekatalogen samt i 6 andre søgemaskiner, herunder Google og Yahoo. Det føles nærmest som en lettelse.

Link
www.gigablast.com/prdir.html Om 500.000 "vertikale søgemaskiner"
blog.searchenginewatch.com/blog/050516-224848 Artikel i Search Engine Watch, tak for tippet

Ingen kommentarer: