onsdag den 11. maj 2005

Den bedste desktopsøgning

Desktopsøgning er et must for de fleste søgemaskiner og computerfirmaer. Det er programmer, mestendels ganske gratis, som man kan downloade til sin computer. Med det er det muligt at søge i hele computerens indhold: filer, programmer, emails osv. Men hvad skal man vælge? Kendere har sværmet til Copernic, men hvad med Google og Yahoos?

Det giver en 15 siders undersøgelse af 12 forskellige desktopsøgeprogrammer måske svaret på. De to forfattere har gennemgået de 12 for at vurdere dem i forhold til hinanden. Hver er vurderet ud fra seks kriterier: brugbarhed (usability), alsidighed, præcision, effektivitet, sikkerhed og anvendelighed i virksomheder (eng.: enterprise readiness).

Samlet set kommer det vel næppe bag på desktopsøge-kendere, at Copernic samlet set scorede højest. Men måske mere overraskende at Yahoos scorede næstbedst. Googles blev nr. fem, lige bag MSN (Microsoft), men dog foran Ask Jeeves'.

Der er store forskelle, når man kigger på de enkelte kriterier. Og alt efter hvad man skal bruge desktopsøgning til, kan dette også indvirke på, hvilke man bør vælge. Her bliver det straks vanskeligere at vælge. For ingen af desktopsøgeprogrammerne scorer højt i samtlige seks. Copernics styrke er brugbarhed, alsidighed, præcision og anvendelighed i virksomheder, men til gengæld scorer den lavt på sikkerhed. Her scorer Yahoo højt.

Og selv om fx Ask Jeeves ligger lavt generelt set, så er den ret god i effektivitet, sikkerhed og også i brugbarhed. Rapporten gennemgår dem både hver for sig og i sammenlignelige tabeller, diagrammer osv. Ganske illustrativt. Så det er nu lettere som forbruger at vælge, hvad man er interesseret i.

Rapporten (pdf-fil, 2,5MB)
www.uwebi.org/reports/desktop_search.pdf?sc=uwebird

Ingen kommentarer: