søndag den 8. maj 2005

Datosøgning på Google.

Nyhedssøgninger og weblogsøgninger kan normalt sortere ens fund efter dato, således at de nyeste kommer først. Det giver mening netop fordi de to typer afhænger af aktualitet. Anderledes står det til med websøgning. Problemet med at sortere efter datoer er nemlig at søgemaskiner kun sorterer efter opdateringsdato. De færreste nyhedskilder og weblogs opdaterer gamle indslag, men almindelige websider opdateres ofte. Som regel kun for mindre rettelser og ved samme lejlighed ajourføres opdateringsdatoen. Uden at det samlede indhold bliver opdateret.

I Google er der flere måder at søge på denne opdateringsdato. Googles avancerede søgebillede kan afgrænse til 3 og 6 måneder samt 1 år. Det er noget pauvert. Tara Calishain (webloggen Research Buzz) har fremstillet en mere fin opdeling, GooFresh. Den kan søge på: i dag, i går, sidste 7 dage og sidste 30 dage. Se nedenstående adresse. Den tilbyder altså nogle flere valgmuligheder.

Det mest præcise er at anvende feltkoden daterange:. Det kræver at man kender det julianske. Fordelen er her at datoer kun kan betegnes med et tal, mens der i vores gregorianske kalender optræder utallige. Den julianske kalender starter med 1. januar år 4713 før vor tidsregning. Hver dato har nummer efter de ca. 2,5 mio. dage, der er gået siden da. Men hvem ved det?

De som absolut vil prøve at bruge koden daterange: kan med fordel bruge USA's flådes omregningsmaskine. Den kan omregne til og fra den julianske kalender. Her er også lidt om forholdet mellem den julianske kalender og vores gregorianske kalender.

Den virker. Jeg prøvede at finde datoen for hvornår det blev offentligt at Mary var gravid, mente selv det måtte være engang i april. Derfor søgningen: mary gravid daterange:2453481-2453490. (Tallene står for hhv. 20. og 30. april 2005). Og fandt datoen. Efterfølgende hvilke sider, der havde skrevet om Google-Guide i marts 2004, altså; "google guide" site:dk daterange:2453065-2453095. Også godt. Men ellers strakte min fantasi ikke til noget mere kreativt. Den virker i øvrigt ikke på Google News, men her har den avancerede søgning en præcis angivelse et år tilbage.

Link
www.researchbuzz.org/goofresh.shtml GooFresh
aa.usno.navy.mil/data/docs/JulianDate.html Omregningsmaskine juliansk/gregoriansk

Ingen kommentarer: