onsdag den 20. april 2005

Google Scholar

Siden lanceringen i november sidste år har det været ret tavst omkring Google Scholar. Den blev præsenteret som den akademiske verdens søgemaskine. Og dermed en løsning på det evindelige problem at det er meget svært at filtrere den slags dokumenter fra i Google. Tavsheden skyldes måske at brugerne, især i andre lande end USA, fandt ud af at så let gik det ikke.

Det centrale spørgsmål er om Scholar er bedre end de allerede eksisterende akademiske baser. Nogle artikler har været inde på det. Ofte koncentrerer de sig om USA, så vi andre må mere se til fra sidelinje. Enkeltstående eksempler er sjældent repræsentative. Hav det forbehold i baghovedet ved følgende.

En af artiklerne refererer en diskussion af om Google Scholar er bedre end en specialiseret akademisk base, ATLA (som har specialiseret sig i religion). Jeg må nøjes med at referere, for ATLA er ikke åben for alle. De indlysende fordele ved Scholar er at den er gratis og derudover ikke begrænset til religion. Det er muligt at finde oplysninger om personer som man ikke kender og hvilke personer som omtaler andre. Artiklen kan imidlertid påvise at Scholar ikke finder samtlige mulige omtaler af fx artikler og bøger. Muligvis fordi Scholar stadig er i beta?

En anden artikel gør opmærksom på næsten det samme, også på det generelle plan: At Scholar slet ikke har så mange fund med, men til gengæld flere omtaler. Problemet er at der ofte er gentagelser som følge af forskellige filformater (som hver tæller som et fund).

Der er nu konstrueret en meta-søgemaskine som kan sammenligne resultater fra Scholar med de databaser som har leveret materiale til Scholar. Sammenlignende undersøgelser kan foregå fra søgefelter. Den aceepterer dog ikke søgeoperatorer, kun anførselstegn. Titlesøgningen skulle være den bedste til sammenligninger. Jeg har ikke selv testet den. Men interesserede er velkomne til at prøve. Jeg videregiver gerne deres resultater.

Om Google Scholar
ntgateway.com/weblog/2005/04/atla-vs-google-scholar.html Artikel
schoogle.blogspot.com/2005/04/google-scholar-vs-native-search.html Artikel
www2.hawaii.edu/~jacso/scholarly/side-by-side2.htm Sammenligningsøgemaskine til Google Scholar

Ingen kommentarer: