fredag den 8. april 2005

Google kopierer Ask - og skaffer kørelejlighed

Under arbejdstitlen Q&A (=Question & Answer) lancerer Google Labs en spørgsmål-svar-funktion. Altså dette med at du skriver et spørgsmål om et eller andet, også svarer Google kort på det. Ikke noget nyt, Ask og MSN har haft lignende funktioner i flere år, tilmed på de fleste af de områder som Q&A reklamerer med: berømtheder, lande, planeter, elementer, elektronik og film. Dertil kommer så de søgemaskiner som har specialiseret sig i spørgsmål-svar: Brainboost og Factbites. På Google kan du også få svar pr. telefon (formentlig kun hvis du bor i USA).

Nu skulle du altså også kunne spørge Google om: who was olof palme, who is anders fogh rasmussen, when did kennedy die, capital of denmark o. lign. Og få svar fra bl.a. Wikipedia om at Palme var Swedish politician, at P. J. Kenndey døde 18. maj 1929 og at Copenhagen er Danmarks hovedstad.

Prøv den selv. Jeg synes den er nogenlunde som de velkendte fra Ask. Lad dog være med at sammenligne tal. De er forskellige fra søgemaskine til søgemaskine (og hvis er så det rigtige?). Tilsyneladende er det ikke altid nødvendigt at bruge spørgende wh-sætninger som fx "what is". Resultatet er det samme uanset om du gør det eller ej.

Originalt nyt fra Google Labs er til gengæld Ride Finder. Men suk (eller: heldigvis): den dur kun i USA: Her kan du i 11 udvalgte byer se taxaholdepladser og hvor taxaerne aktuelt befinder sig. Ride Finder i sin nuværende version er imidlertid så skrabet, at den vel næppe vil blive brugt til andet end "nå" i USA. Men blot en brevdue om hvad der er vente.

Og nu vi er ved eksperimenter, så gør E-klumme opmærksom på at Yahoo også eksperimenter. Og har en side for det. Ikke så omfattende eller iderig som Google Labs, men dog værd lige at runde. Oversigten rummer af en eller anden grund ikke Yahoo's nye søgemaskine til Creative Common - men den skal jeg nok vende tilbage til. Alt i alt viser udstiller disse eksempler blot den manglende udvikling af søgemaskinerne.

Links
www.google.com/googleblog/2005/04/just-facts-fast.html Googleblog om Q&A
labs.google.com/ridefinder Ride Finder.
www.esbenfjord.dk/2005/04/yahoo-har-ogs-en-rugekasse.html E-klumme om Yahoo Next
next.yahoo.com/ Yahoo Next

Tilføjelse til indslaget om Google Maps.

Det er sikker ikke alle der er interesseret i at se New York Public Library. Men det er der heldigvis råd for. Jørgen fra Vejle har skrevet til Internetsøgning om nedenstående meget mere spændende side af fotoer:

"Jvf. din seneste artikel Google satellitbilleder.. så er denne blog en interessant tilføjelse til linksene, da den er fyldt med forslag til steder, der er værd at se nærmere på"
Det har du så sandelig ret i, så Linket gives hermed straks videre til læsernes nydelse:
www.shreddies.org/gmaps/

Ingen kommentarer: