onsdag den 13. april 2005

Firefox arkivfunktion: Scrapbook

Der er mange udvidelser til Firefox. Det er håbløst at nævne alle. ScrapBook er en af de mere nyttige. I præsentation er nøgleordene: klarhed, hastighed, præcision og flere sprog. I praksis gemmer ScrapBook websider, udsnit af websider, links og organiserer samlingen ligesom bogmærker. Endvidere kan du søge i samlingen eller endog udgive den.

Lidt firkantet fortalt fungerer det som en meget avanceret form for bogmærker (eller foretrukne, hvis det var Explorer). Dog således at man nærmest opbygger sit eget emnekatalog. Det sker via en boks i venstre side af browseren. Herfra kan man som i stifinder trække sider ind og organisere på samme måde som i Stifinder. Siderne gemmes i html-format. Anbefales af bl.a. New York Times.

På forsiden af ScrapBooks downloadside kan du se skærmbilleder af hvordan det ser ud. Og danne dig et indtryk af om det er noget for dig. Programmet er ganske lille, 222 KB, og det tager under et minut på 57K-modem at installere. Efter installeringen skal du lukke Firefox og genåbne den. Kig i menuen Vis, under Værktøjslinjer og Tilpas. I boksen kommer der nu nogle ikoner som du ligesom i Stifinder kan venstreklikke på, holde klikket og trække ikonen ind på værktøjslinjen. Herefter kan den fremfindes ved at klikke på dette ikon.

ScrapBook kalder du frem, hvis du er rendt ind i en god, bevaringsværdig side. Højreklik på siden, og gem via de to nederste valgmuligheder: Capture Web Page eller Capture Page as.... Altså alt sammen barnemad for Stifinder-vante. Men herefter kommer så det smarte: De gemte sider kan organiseres i mapper og hierarkier. Og du kan ordsøge i siderne. Samt en række andre ting. Altså kort sagt: dit eget lille søgbare emnekatalog.

ScrapBook
amb.vis.ne.jp/mozilla/scrapbook/ Herfra kan det downloades.

Ingen kommentarer: