torsdag den 6. januar 2005

Status 2004
Nytåret giver anledning til statusoversigter. Også på Internetsøgning. Det meste af det nedenstående kan du finde mere udførligt omtalt her på webloggen (se i registret eller søg via Google, øverst)

De store søgemaskiner
Google fandt på mange mindre nyheder: to tiltag for forskere og studerende: Google Scholar og et projekt med at skanne bøger i universiteter i USA. I det hele taget er inddatering af bøger et hot emne. Amazon har fx på visse nye bøger gjort det muligt at læse et vist antal sider af en bog. Smarte søgere påstår at de endog har kunnet få ret store uddrag ud af en bog.
Google har også lavet noget for ”pøbelen”: Google Suggest – en ordforslagsfacilitet.
Derudover udvidede Google også udenfor virksomheden. De opkøbte Keyhole – et tredimensionalt kort. Og producerede Googleversioner af hhv. et websted for socialt samvær, Orkut, og emailtjensten, Gmail. I slutningen af året annocerede Google at de arbejder på en søgemaskine til TV og DVD. (Ingen detaljer iøvrigt)
Yahoo oprustede. I starten af året opkøbte Yahoo hele tre søgemaskiner: All The Web, Altavista og Inktomi. Dermed blev Yahoo den vigtigste konkurrent til Google, men afmonterede samtidig nogle af de specielle og avancerede søgemuligheder i All The Web og Altavista. Begge bliver nu fodret af Yahoos søgemaskine.

De mindre og de specielle søgemaskiner
Også MSN annoncerede ved flere lejligheder at de ville lancere en søgemaskine. Men foreløbig er det kun blevet ved snakken. Den formåede end ikke at krybe op på tredjepladsen hvor Teoma/Ask og Gigablast befinder sig.
Ask har fundet sin niche med dagligdagssøgninger. Ask’s nyerhvervelse,Teoma, er stadig det bedste bud på en søgemaskine som opdeler fundene. Noget nyt er der ikke sket her, udover at databasen er øget væsentligt.
Gigablast har på det seneste også lavet noget isenkram så du kan bruge søgemaskinen til at søge på din egen side eller selv lave en søgemaskine som søger i op til 100 netsteder udvalgt af dig.
Der eksperimenteres altså på livet løs. Et af de mere vellykkede er søgemaskinen Queryster. Som gør det lettere at søge i mange søgemaskiner, en af gangen. Og et lovende europæisk alternativ så dagens lys: Exalead. Mindre heldige var Vivisimos Clusty, Gimpsy og Musicplasma.

Specielle søgninger.
Ellers var året mest præget af at brugerne i USA blev begavet med adskilige nye søgefunktioner: Gule og hvide sider, personsøgning, kort. Men meget til den øvrige verden blev der ikke plads til..
Bredbåndsforbindelser bliver mere og mere almindelige. Og det har muliggjort en eksplosion i meget tunge filer, altså multimediefiler. Det har også afspejlet sig på søgemaskineområdet. Google forbereder en søgemaskine. Blinx lancerede en maskine som angiveligt skulle kunne omsætte tale til tekst, næsten på samme tid som Yahoo lancerede en videosøgemaskine.

Tekniske faciliteter.
HotBot, Google, Ask, Copernic m.fl. lavede søgemuligheder for folks egne computere, såkaldt desktop search tool. Indrømmet: det har ikke meget med internetsøgning generelt at gøre.
Personaliserede søgninger er nærmest mode. Google, Yahoo og Ask. Men mange specialsøgemaskiner gjorde det også: Nyhedssøgemaskinerne Topix og Findory. Samt A9 som bruger Google og Amazon, men med dine personlige erfaringer gemt.
Udbredelsen af RSS-feed må også fremhæves. Denne ret enkle reknik gør det muligt at holde sig ajour med interessante websteder – uden at røre en finger.
En ny oversættelsesmaskine så dagens lys: Babelplex.

Handel
Internetsøgning beskæftiger sig ikke med handel. Men derfor kan vel godt nævnes at Yahoo købte indkøbssøgemaskinen Kelkoo. Ligesom Google har Froogle, nu også i flere lokale versioner. De virker dog på forskellig vis. AOL skulle efter sigende have samme planer.
På browserområdet rullede en opkomling sig ud Firefox. Og synes som en mindre trussel mod Internet Explorers nærmest monopolagtige stilling..

Andet
Det synlige internet er måske på ca. 10 mia. dokumenter. Men det er stadig forsvindende lille i forhold til det usynlige internet. Inden for det felt er der ikke sket ret meget. Så lidt at det ikke er værd at nævne. Så vi venter stadig på at der skal ske fremskridt på det felt.

Ingen kommentarer: