fredag den 7. januar 2005

FN lægger dokumenter ud på nettet.
Siden årsskiftet har det været muligt at søge i dokumenter fra FN. Den totale dækning går tilbage til 1993. Men der er også udvalgte resolutioner fra fx Sikkerhedsrådet tilbage til 1985. Samt resolutioner tilbage til 1946. Databasen indeholder ifølge pressemeddelelsen 800.000 dokumenter.
Databasen vil fra nu af være fuldstændig og den forventes at stige med 100.000 pr. år.
Der er ligeledes udvalgte dokumenter fra forskellige regionale kommissioner. Pressemeddelelser skal findes på en anden database.
Hovedsiden byder på syv forskellige sprog (engelsk, arabisk, kinesisk, fransk, russisk, spansk og tysk).
Søgemaskinen er ret enkel at bruge. Der er både en enkel søgning og en avanceret søgning med de forventelige måder at søge på (frasesøgning, Boolske operatorer og dokumenttyper). Det sidste kræver nok lidt kendskab til FN-systemet. Databasen synes at være helt opdateret. Jeg søgte på det højaktuelle emne tsunami og fik flere dokumenter fra i dag (dagsordener m.v.).
Men der er kuk med at åbne dokumenterne. Databasen anbefaler selv UNICODE-baserede browsere som Explorer 5.5. og højere samt Netscape. Så vidt jeg kan se er det nødvendigt at bruge Explorer. Dokumenterne åbner ikke i Firefox. Men selv i Explorer åbner dokumenterne ikke i Display PDF file. Det gør de først ved Download File med Word. Her er til gengæld heller ikke nogen problemer.
Link
documents.un.org/ Hovedindgang med 6 forskellige sprog.
www.un.org/News/Press/full.htm Pressemeddelelser

Ingen kommentarer: