søndag den 2. januar 2005

Nye bøger med Amazon rss-feed
Nyt år, nyt arbejdsår. Lyst til at begynde på noget nyt? Fx at dyrke rss-feeds. (Hvis du ikke allerede gør det….)Tænk hvis du som bibliotekar slap for at skulle følge med i hvad der udkommer af udenlandske bøger. At nogen automatisk gav besked hver gang der udkom noget nyt. Sikke en masse tid der kunne spares. Eller hvis du som journalist automatisk fik besked om nye bøger inden for dit reeaearch-område. Eller hvis du som almindelig læser og hobby-interesseret….
Dette indslag er for ”de dovne” (eller smarte) som har sådanne drømme. Dog mest rettet mod bibliotekarer som har at gøre med indkøb af udenlandske (læs:engelske) bøger. Men andre boginteresserede er velkomne til at læse med!
Til de som endnu ikke har fundet ud af hvad et rss-feed er (og det er mange): Lad være med at spekulere over hvordan det fungerer. Prøv det i stedet (se link til vejledning nederst). Det er lettere end at oprette en postadresse på Hotmail eller Jubii. Og nedenfor har du linket til hvorfra du får nogle abonnementer. Så kan du altid bagefter begynde på det tekniske – når du har opdaget rss’ lyksaligheder.
Verdens største internetboghandel Amazon har en række rss-feeds. De giver besked når der udkommer en ny bog på Amazon om et bestemt emne. I et par måneder har jeg afprøvet om det kan lade sig gøre at følge med i bogudgivelserne med Amazons rss-feed.
Sagt med det samme: Det er ikke uden problemer. Men værktøjet er heller ikke helt i skoven. Det kræver dog lidt omtanke at få indstillet feeds’ene rigtigt. Hovedtanken er at via rss-feed slipper du for med mellemrum at bladre eller søge på Amazon. I stedet holder de dig løbende orienteret om nye bøger. Som kommer på Amazon inden for bestemte emner – som du selv vælger.
Eksemplerne her stammer fra religioner. Men alle andre kategorier fungerer på samme måde.
Den samlede oversigt over Amazon’s rss-feed på nye bøger finder du på linket nederst. Den er meget omfattende. Men ligner i øvrigt et emnekatalog: En række hovedkategorier med tilhørende underkategorier.
Den først lektie: Det er ikke nok at abonnere på de generelle kategorier. Så får du nemlig kun bøger som tilhører det generelle, ikke underkategorierne. Hvis du fx bare abonnerer på Religion & Spirituality, får du kun ganske få hits. De fleste kommer nemlig fra underkategorierne. Det kan fx være islam, buddhism eller christianity. Her kommer der så til gengæld et par stykker om ugen i hver. Her er det så at det bliver lidt besværligt. For at afhjælpe det, oprettede jeg en mappe i min rss-læser (Bloglines) til de mange feeds. I forsøget kun 4 (på store religioner).
Den anden lektie: De samme feeds udsendes flere gange. Jeg kan ikke se noget system i hvor mange gange de udsendes. Hvis du ikke kan genkende dem, vil du altså tit få dejavu-oplevelser når du klikker ind for at se nærmere. På den anden side er det ikke de store mængder der ankommer. Jeg har ikke ført statistik, men inden for hvert feed vil jeg skyde på under en håndfuld om ugen. I juleferien var der fx 2 om buddhisme, 4 om kristendom, 3 om islam og 5 om religion generelt.
Tilbage er flere ubesvarede spørgsmål: Kan man stole på at Amazon klassificerer deres nye bøger korrekt, at de ikke glemmer nogen? Er udvalget fra Amazon dækkende for den samlede bogproduktion? Dette sidste ville kræve et samlet overblik over hvad der udkommer. Umiddelbart skønner jeg det til et bredt udvalg. Der er dels meget populære bøger, men også mere snævre bøger, akademiske titler. Og hvilke andre bogvalgskilder har vi egentlig som er bedre?
Disse betænkeligheder rokker ikke ved at Amazon’s rss-feeds en glimrende ide! En tidsbesparende ide. Den kan anbefales alle som i deres arbejde eller for fornøjelsens skyld ønsker at følge med i hvad der udkommer om et bestemt emne. Når bare du ikke bruger dem som en hovedpude og ikke undersøger andre kilder.
Links
Amazons generelle oversigt:
www.amazon.com/exec/obidos/tg/browse/-/1000/ref=br_lr_/103-6027686-2105460
Vejledning til at oprette en rss-læser: bibliotek.kk.dk/uddannelse/brugsanvisning/ajour/rss/view

Ingen kommentarer: