søndag den 30. januar 2005

Hvilken nyhedssøgemaskine er hurtigst på aftrækkeren?

Den 11. marts 2003 lavede Internetsøgning en test af de dengang bedste nyhedssøgemaskiner. På danske nyheder. Siden er der sket meget. Men ikke i forhold til at kunne søge i danske nyheder. Der er kommet mange flere søgemaskiner til. De har fået mere avancerede søgebilleder. Men er de blevet bedre?

Internetsøgnings administrator besluttede at lave en lille test. I 2003 var opgaven at finde danske nyheder. Denne gang var det også et mål, men derudover også at se hvilken søgemaskine der var hurtigst med nyhederne. Denne gang med hele syv søgemaskiner: Findory, Google News, Yahoo News, Daypop, Feedster, Rocket Info og Topix. De to test er altså ikke umiddelbart sammenlignelige.

Testen bestod overordnet i at forsøge at finde dugfriske nyheder om valget i Irak. Dels danske, dels udenlandske. De danske blev testet med søgeordet Irak (det viste sig at der var så få hits at yderligere afgrænsning ikke var nødvendigt). Søgemaskinerne giver i øvrigt forskellige muligheder for at afgrænse til dansk. De engelske blev testet med søgeordene iraq election.

Fundene blev sorteret efter hvor nye de var. Dette gøres også forskelligt fra maskine til maskine. Testen blev gennemført kl. 19-19.15 søndag aften. Igen og igen for at se ændringerne undervejs og for at give "sløve" søgemaskiner en chance. Flere af søgemaskinerne giver mulighed for også at søge i weblogs. Men der blev kun søgt i nyheder. Interesserede kan desværre ikke efterprøve resultaterne, da de jo ændrer sig fra sekund til sekund. Men de kan selv prøve med en anden søgning for at se om det giver et andet resultat. Antallet af fund var i denne forbindelse ikke så vigtig.

For de danske søgningers vedkommende var resultatet ganske nedslående. Eneste fund var sølle to i Yahoo News, og de var fra hhv. 13. og 16. januar. Altså overhovedet ikke relevante. Heller ikke i All The Web, som inden det blev opkøbt af Yahoo var god til skandinaviske medier. (All the Web var en afstikker i testen….).

Til gengæld var der meget store forskelle i de engelske søgninger. Kikker vi på hastigheden, kommer Yahoo News klart ind på en 1. plads. De 10 første hits var kun 2-6 minutter gamle. Nærmeste konkurrent var Topix: 2 minutter til 2 timer gamle. Såvel Findory som Google News var langt bagefter, med hhv. 3-9 timer og 2-13 timer gamle nyheder blandt de første 10. Rocket Info giver ikke eksakt minut/time-anvisning, blot Today. Og Feedsters var over en dag gamle. Daypop kom aldrig op at køre.

Nu siger offentliggørelsen af nyhederne jo ikke så meget om hvor ny selve nyheden er. En Reuter-meddelelse, der er skrevet for 12 timer siden, kan være bragt for 2 minutter siden i en avis. Men det gør den ikke nyere. Det korte afprøvningstidsrum gav desværre ikke tid til at gå i dybden med det, da selve ideen med testen så ville være gået fløjten. Det ville have taget alt for lang tid også at læse alle artiklerne.

Hvad angår spredningen i nyhedsmedierne er der også meget stor forskel. Yahoo News, Topix, Google News og Findory giver fortrinsvis resultater fra medier i USA eller England. Rocket Info er mere global: Kina, Angola, USA, Jamaica, Australien m.fl.

Billedet af nyhedssøgemaskinerne har altså ændret sig en del. Yahoo News synes den bedste nyhedssøgemaskine til aktuelle nyheder. I hvert fald set i forhold til Google News. Men der er kommet flere gode spillere på banen siden 2003: Topix er et virkelig godt alternativ. Og Findory og Rocket Info gav hver for sig også gode resultater. Derimod synes både Feedster og Daypop at have tabt slaget om aktualitet.

Ingen kommentarer: