tirsdag den 21. december 2004

Når bibliotek ikke er et bibliotek.
Borgere i Greve kan få sig en slem forskrækkelse hvis de intetanende klikker sig ind på det de måske tror er Greve Biblioteks hjemmeside. Siden har nemlig domænenavnet grevebib, ikke grevebibliotek. Dette sidste var nemlig allerede optaget. Biblioteket kører nu retssag for at få erhvervet retten til domænet grevebibliotek. Læren fra Greve må være: Hvis andre biblioteker vil undgå noget lignende, må de altså i tide sikre sig ”alternative” domænenavne. Uanset om de bruger det eller ej.
Fænomenet er velkendt i den ubarmhjertige jungle som internettet også er. De fleste har vist stødt på det i mere uskyldig form for år tilbage da google.dk ikke havde noget med søgemaskinen Google at gøre. Der er mange mennesker som spekulerer i internetadresser og opkøber bestemte navne. Som de så håber på at store firmaer vil betale store summer for at overtage.
Mere grovkornet er domænet whitehouse. George Bush’ side har naturligt nok topdomænet .gov. Mens .org og .net er satiriske sider (alt efter hvilken humor du nu foretrækker – se fx i Administration i .org-adressen). Og .com minder lidt om grevebibliotek. Af samme grund praler den med at være besøgt af 85 mio mennesker siden 1997. Men har dog nu fået en advarsel på adressen om at den indeholder pornografisk materiale. Denne kategori vil nok ikke tjene penge, men mere udnytte at de som man normalt forbinder med navnet, ikke har fået købt alle domænenavne.
Så vidt det fortælles fra Greve Bibliotek er motiverne bag deres ”konkurrent” ingen af delene. Der er selvsagt ikke penge i at udnytte biblioteker på denne måde. Og der er vist ingen som føler sympati overfor at nogen prøver at latterliggøre bibliotekerne. Man kunne måske gætte på at motivet var opmærksomhed? Uanset hvad, så gælder (internet)jungleloven åbenbart også i Danmark. Og bibliotekerne har så at indrette deres praksis efter det.
Igen: Køb domænenavne som I kunne forestille jer internetsøgere vil søge efter jer på. Ellers gør andre det måske – før jer. Og til andre formål.
Link
www.grevebib.dk Den rigtige side til Greve Bibliotek. (For ikke at hæve den anden sides pagerank er der ikke linket til den her. Gæt selv adressen).

Ingen kommentarer: