søndag den 5. december 2004

Amazon: anbefaling af bøger.
Hvis du skal købe bøger som du ikke kender i forvejen, er det altid godt at indhente anbefalinger først. Amazon er verdens største indkøbssted for bøger mv. via internettet. Hvis du før har købt via Amazon, har du måske set at brugerne kan skrive små anbefalinger om hvad de har købt. Disse er ofte stærkt subjektive og måske ikke de bedste kilder.
Men det er mere end det. Prøv fx nedenstående bog,
[ The World's Religions: Our Great Wisdom Traditions ]
Rul lidt ned til overskriftn: 243 books that cite this book. Den er altså omtalt i 243 andre bøger. 243 er mange og ingen garanti for at bogen er noget for dig. Det kunne jo fx være fra en eller anden sekt. Men det kunne en gennemgang af de 243 titler give dig en chance for at undersøge.
Der er mere. En af klassikerne inden for religionsforskning er
[ Mircea Eliade, The Sacred and the profane ]
Nu får du ikke bare bøger som henviser til bogen (36). Du får at vide at This book cites 8 books: Altså bøger som bogen selv mener er gode. Dette fortæller bl.a. noget om hvilke kilder bogen selv finder det værd at nævne.
Amazons korte forklaring på de to faciliteter får du ved at klikke på learn more til højre for overskrifterne.
Det fremgår at oplysningerne stammer fra det søgeprogram (Search Inside This Book) som Amazon tidligere på året oprettede. Det søger efter om der er henvisninger (citations). Amazon gør dog opmærksom på at listen langt fra er komplet. F.eks. pga. andre stavemåder på forfatteren eller titlen.
Jeg ved ikke hvornår Amazon startede med dette. Det minder lidt om Google Scholar. Her er en af de 4 forskellige slags fund "citations". Så med disse to redskaber i hånden skulle boginteresserede som fx bibliotekarer havde gode muligheder for at vurdere bøger før de køber ind.
Link
Amazon: www.amazon.com
Inspireret af: www.rageboy.com/2004/11/amazon-hypercites-bezos-blows-my-mind.html

Ingen kommentarer: