torsdag den 21. oktober 2004

Info.com – endnu en metasøgemaskine.
Info.com er en ny metasøgemaskine. Åh nej, endnu en? Jo, men denne har nu nogle muligheder i sig. En af de mere tiltalende er at den søger på Google. Ud over Ask Jeeves, Yahoo, Altavista, Teoma, Fast, Inktomi, LookSmart, Overture og Open Directory. Det er der vist kun Ez2find som også gør (altså søger på Google).
Søgeresultaterne giver nogle underdelinger.
Søg fx på [ “missile crisis” ]
Søgeresultaterne står I to spalter: webresultaterne og sponsorerede resultater. Dette kunne umiddelbart forekomme lidt malplaceret, men der er faktisk raison i det. Det ser nemlig ud som om de kommercielle links er ”pillet ud” fra de øvrige resultater. Se fx nedenstående eksempel med Bornholm. Her er mange (dog ikke alle) feriehussiderne nydeligt pillet ud til højre.
Den helt store fordel er imidlertid de mange opdelinger, som info.com foreslår til emneordet. Det ligner lidt Teomas måde at gøre det på. I dette tilfælde dog måske en anelse bedre end Teomas. Forslagene er: Cuban missile crisis 1962, cold war …, Cuban missile crisis end og Timeline of cuban missile crisis. Og så nogle lidt kryptiske: Thirteen days, men sådanne er åbenbart uundgåelige med maskinskabte resultater.
Om man synes dette er bedre end Vivisimo er en smagssag. Men Vivisimo og andre som Ixquick søger altså ikke i Google. Og Ixquick giver slet ikke underdelinger.
Jeg har kun kunnet finde få eksempler med underdelinger på danske ord. Hvilket er et stort handicap. Her giver Teoma klart bedre resultater. Her dog et vellykket eksempel:
[ bornholm ]
Til gengæld giver søgemaskinen nogle forslag til oversættelser, se fx
[ ”kronprins frederik” ]
Her foreslår søgemaskinen: Are you looking for Frederik Prince of Denmark og Crown Prince of Denmark.
Fra underdelingerne kommer man ofte over i yderligere underdelinger. Fx udløser underdelingen Cuban Missile Crisis 1962 underdelinger på Bay of Pigs 1961, Berlin Wall 1961, Truman doctrine og andre. Denne måde at “linke” til beslægtede emner er ikke så tosset, og I øvrigt da I dette tilfælde også lærerigt.
Der er flere faneblade på Info.com, og som en af de få overfører den søgninger fra den ene funktion til den anden. Så slipper man for at skulle gentage søgningen i den nye funktion, fx fra websøgning til nyhedssøgning eller billedsøgning. I eksemplet giver den sågar hits i Shop and Compare, hvor der er nogle bøger om Cubakrisen, hvis priser kan sammenlignes.
Derimod er der kun noget for borgere i USA at hente i fanebladene hvide og gule sider.
Link til metasøgemaskiner:
Info.com Info
vivisimo.com Vivisimo
ixquick.com Ixquick
ez2find.com Ez2find

Ingen kommentarer: