torsdag den 18. marts 2004

Teoma: Når Google ikke slår til.
Google har inden for den sidste måned annonceret at den har indekseret over 4,2 mia internetsider. Heroverfor virker søgemaskinen Teomas ca. 1 ½ mia. ikke af ret meget. Internetsøgning skrev for et år siden (4.2.2003) at Teoma alligevel synes at have nogle nogle (uforklarlige?) fordele.
Om Google er ved at ”drukne” i sin egen succes og om kvantiteten er sat over styr på bekostning af kvaliteten, skal jeg ikke dømme om. Hører du til de som ikke synes at Google er god nok til mere dybdegående forskningsopgaver, almindelige skoleopgaver eller bare ganske almindelig orientering i et bestemt emne, vil jeg anbefale at prøve Teoma.
For et år siden syntes det som om at Teoma er bedst til engelske søgninger, men en lille (og måske ikke særlig repræsentativ) test synes at antyde at det har ændret sig.
Teoma er god når Google ikke viser de bedste og mest anvendelige resultater først. Dens muligheder for at afgrænse og forfine søgningen er klart bedre end Googles. Teoma har samme sorteringsprincip som Google: sider rangerer højt hvis der er mange andre sider som linker til den. Men derudover undersøger Teoma maskinelt de sider som linker til en funden side og finder ud af om disse sider også indeholder samme emne. Dette kalder Teoma ”subject-specific popularity”. Groft sagt svarer det til at man i ”Vil du være millionær” får muligheden for at spørge enten publikum eller en ekspert på spørgsmålet. De fleste ville sikkert vælge eksperten (kvalitet) på trods af at publikum numerisk er flere (kvantitet).
Se følgende test på fem spørgsmål: En opgave om Cubakrisen, sider om Mary Donaldson, fremmedlegionen, Staphylococcus (aureus) og svampe. Opgaver som er eksemplariske for mange forespørgsler i biblioteker, af interesse for journalister o. lign. Og altså gennemgående opgaver med danske søgeord.
I tilfældet Cubakrisen ser Googles og Teomas resultater nogenlunde var lige gode. Det samme gælder Googles og Teomas resultater for fremmedlegionen. Overraskende når nu Teoma kun har ca. 1/4 af Googles sider! For de tre andre var Teoma klart at foretrække.
For disse tre søgninger mener jeg Teomas afgrænsningsmuligheder for alvor viser sin charme: Teoma har to yderligere former for afgrænsninger (yderst til højre):
Refine er en mulighed for at indsnævre sin søgning. Teoma er indrettet således at den kan kigge på emnekredse om dit søgeord. I eksemplet mary donaldson får man fx følgende: Mary Donaldson denmark, princess of denmark, Mary Donaldson denmark engagement, Mary Donaldson to marry Danish prince, aureus staphylococcus og for svampe Copenhagen Mushroom….
Resources søger i websteder hvor amatører, entusiaster eller andre har lavet sider med mange link-henvisninger. Hvis du fx søger på biblioteker, angiver ”Resources” forskellige steder hvor der er lister med biblioteker. Her var der især under søgningen på staphylococcus henvisninger til Medical links.
I 2003 lavede jeg udelukkende søgninger fra Teoma via værktøjslinien (som Google også har). Min begejstring for Teoma er blevet større siden da. Og konklusionen af dette er da også: Google er den populæreste søgemaskine, men glem ikke at bruge andre!

Ingen kommentarer: