fredag den 12. marts 2004

Ny nyhedssøgemaskine: Topix
De fleste søgemaskiner, både de almene og de som specialiserer sig i at søge på nyheder, fungerer på den måde at det er op til søgeren selv at finde de rigtige nyheder ved at spørge korrekt. Herefter får man så en ret lang resultatliste, som man efterfølgende selv må sortere i.
Topix er en ny, mere avanceret form for nyhedssøgning som maskinelt forsøger at sætte nyhederne op i emner. Altså den måde som vi ellers normalt får serveret trykte aviser: erhvervssektion, kultur, sport, fritid, udland osv. Forskellen er så bare at Topix ikke er en avis, men samler nyheder fra over 3.000 kilder, fortrinsvis fra USA og på engelsk. For danske læsere er der da heller ikke så meget at hente om Danmark. Så måske har det mest interesse for internationalt interesserede, eller for de som ønsker nyheder om USA.
Intentionen bag Topix synes at være at læseren selv skal sammensætte sin egen avis, dvs. selv vælge emner og selv bestemme hvornår ”avisen” skal læses
Topix har kreeret flere end 150.000 forskellige emner som søgemaskinen maskinelt lægger nyhedsartiklerne ind i. Fx 30.000 byer i USA, 5.500 firmaer og 48.000 berømtheder og musikere, 1.500 sportshold og -personer Gerne flere steder, så man vil kunne finde dem under flere forskellige emner.
Som sådan kan Topix ikke hamle op med andre nyhedssøgemaskiner.Men det er heller ikke målet: Det er snarere en måde at læse avis på online som erstatning for sin daglige avis. Hvis ikke man er til nyheder udelukkende om USA, er det nemt at klikke i menuen US and World News, og dernæst vælge region. Nyhederne er som i en avis sorteret efter Top Stories, Current News og en smal spalte med øvrige nyheder. På forsiden vises kun overskriften med et par linjer om hvad artiklerne handler om. Finder man et interessant emne, skal man så klikke videre.
Da jeg testede Topics, var hovedoverskrifterne om bombeattentaterne i Spanien. Der er også den mulighed at vælge et bestemt land. Man skal så bare være opmærksom på at det ikke altid er lige aktuelt. Da jeg prøvede med Danmark, fik jeg kun en artikel om H. C. Andersen-prisen og nogle 14 dage gamle artikler, bl.a. om restriktioner mod danske imamer. For udlændinge som ikke kender noget til Danmark ville dette måske være nok. Så jeg prøvede et andet land: Chile. Det så rimeligt ud.
Flere af personerne bag Topix var i sin tid med til at starte Open Directory Project (dmoz.org), som er det emnekatalog som bl.a. Google benytter sig af og som også har danske redaktører med.
Link:
topix.net

Ingen kommentarer: