fredag den 17. oktober 2003

Kom kineserne før Columbus, Magellan, Cook og alle de andre?
Indrømmet: Internetsøgnings administrator har en svaghed for gamle kort. Det lugter lidt af saltvand og tjærestinkende sørøverskibe. Når kortene så tilmed antyder at verdenshistorien skal skrives helt om, ja så kan det jo næsten ikke blive bedre!
Indrømmet: teorien leder tankerne hen på fantaster som Däniken og ufoer. Men teorien tages ganske alvorligt på universiteter verden over. Og ophavsmanden til teorien har optrådt i det velanskrevne Royal Geographical Society.
Teorien går i al sin enkelthed ud på at kinesiske flåder i perioden 1421-23 sejlede jorden rundt fra syd til nord, fra øst til vest, længe før Columbus og alle de andre overhovedet var født! Ja faktisk brugte de europæiske opdagelsesrejsende afskrifter af kinesernes kort – og skrev oven i løbet om dem i deres dagbøger. Ingen troede bare på det. Set i det lys forekommer det måske ikke så underligt at Columbus troede at han var kommet til Asien: Amerikas befolkning havde allerede set kinesere, og flere steder i Amerika havde kinesiske skibbrudne anlagt kolonier.
Men var kineserne selv da så beskedne at de ikke ville tage æren? Nej, kejserdømmet var paradoksalt nok under pres efter at have brugt kolossale summer på disse enorme flåder. Befolkningen var forarmet. Og udbyttet af rejserne? Jo, set i forhold til at Kina dengang var et af verdens mest udviklede lande, må det have været forargeligt at flåderne kun kom hjem med beretninger om vilde indianere og aboriginaler. Med al respekt for disse urbefolkninger. Kejseren havde en guddommelig status, men hvordan kunne kejserdømmet forsvare et så pauvert resultat når landet samtidig gik i opløsning? Kejserne måtte simpelt hen slette alle spor for at undgå et oprør.
Men ikke alle spor blev slettet. Det er dem som den pensionerede ubådskaptajn Gavin Menzies har samlet i bogen ”1421” samt fremlagt på hjemmesiden www.1421.tv.
Den fantastiske teori forklarer mange historiske mysterier som ellers før kun er tillagt ufoer, Atlantis og andre fantasiskabninger: Fundet af kinesisk fajance, skibsvrag, smykker og andet rundt om på kloden, mystiske antydninger i europæiske opdagelsesrejsendes logbøger om brugen af kort på ”endnu-ikke-opdagede” steder på kloden. Fundet af nogle undersøiske kæmpestenveje i Caribien, ja selv nordboernes mystiske forsvinden.
Det vil blive spændende at se om forfatterens bevismateriale blot er overfortolkninger eller om der vitterligt er hold i det. Det forjættende ved teorien er at Kinas daværende teknologiske stade var højt nok til at udføre sådanne præstationer. At vi altså ikke behøver fremmane hverken Gud, overnaturlige væsner eller forsvundne civilisationer.
Interesserede vil på siden finde nogle af de gamle kort og det påståede bevismateriale. Dette er bl.a. fundet gennem en verdensomspændende eftersøgning af fund. I undermenuen Maps findes de gamle kort, det sidste en animeret og viser de kinesiske flåders angivelige ruter. Under Gallery kan man se fotoer af fund, angiveligt efterladt af de kinesiske flåder verden over.
Kritiske artikler om Menzies' teori:
hnn.us/articles/1308.html Ph. D. Timothy Furnish
www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2002/03/16/ncirc16.xml Artikel om mødet i Royal Geographical Society
news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/2349929.stm Indslag fra BBC, 22. oktober 2002, med flere gode links (se højre spalte under See Also og Internet Links)

Ingen kommentarer: