tirsdag den 22. juli 2003

Feedster: et kik i xml-fremtiden?
Feedster er en søgemaskine som har specialiseret sig i at søge på weblogs og ”flygtigt” nyhedsstof (dvs. artikler som aviserne offentliggør online en dag eller to). Feedster påstår at de er helt opdaterede til dette minut. Og jeg har da såmænd fundet nærmest spritnye ting. Feedster minder på dette felt om Daypop (se 9.4.03).
Det er en nyhed for fans af weblogs. For alle andre er Feedster dog måske alligevel interessant fordi den har annonceret en avanceret søgning som kunne være en model for hvad søgemaskiner som fx Google, Alltheweb og Teoma burde have! Feedster er et af de første eksempler på hvad xml-fremtiden byder på. Altså det filformat som skal afløse html.
Xml har flere fordele frem for det nuværende html. Internetsøgning har før skrevet om mulighederne for at afgrænse søgninger ved at søge i bestemte områder, eller felter, af et dokument (se 4.11.02). Her fremgår at det i html højst er en håndfuld felter fx adressen, titlen og teksten. Det nye xml-format giver mange flere af sådanne afgrænsningsmuligheder.
Udover disse beskriver Feedsters vejledning en række søgesprogsmuligheder. Her et lille udpluk:
- Feedster skelner mellem små og store bogstaver. (Se fx indlægget i Internetsøgning 26.6.03). Dette virker dog tilsyneladende ikke altid!
- Der er både trunkerings- og maskeringstegn (*, ?).
- Operatoren NEAR kan indstilles til at søge inden for et selvvalgt afstand, fx NEAR[50] betyder at der højst må være 50 ord imellem. (Prøv fx rasmussen NEAR fogh)
- Intervalsøgning med > og < (velegnet til tal).
Og andre mindre brugbare afgrænsningsmuligheder. Interesserede kan kigge videre i vejledningen.
Det er muligt sortere efter relevans, dato eller ”blogrank”. Hvilke kriterier som ligger bag relevans og ”blogrank”, oplyser Feedster ikke.
Billedsøgningen er interessant da man fra en kalender i venstre side kan finde billeder som er offentliggjort på en bestemt dag. Jeg ved ikke rigtig hvad det skal bruges til: Der er fra få hundrede til flere tusinde billeder afhængig af hvilken dag man vælger. For sjovs skyld fandt jeg at på USA’s nationaldag 4. juli var der en række billeder og det emne. Det gjaldt ikke for 5. juni eller 1. maj.
En anden god ting er at der nederst i billedet er en nogenlunde enkel forklaring til hvordan man egentlig skal forstå søgeresultatet. Feedster forklarer hvordan du har søgt. Dette er meget lærerigt. Der er mange internetsøgere som uden at vide det laver en masse fejl når de søger. Her får man dem altså afsløret ved at Feedster forklarer hvordan søgemaskinen har opfattet ens søgning. Så kan man jo selv kontrollere om det så også var det man mente.
Det skal dog lige bemærkes at Feedster endnu ikke er færdigudviklet. Den giver nogle få muligheder for internetsøgere for at se hvad fremtidens søgemaskiner vil kunne. Muligheder som sandsynligvis også vil dukke op i Google, Alltheweb, Altavista, Teoma og alle de andre!
Ud over denne smagsprøve kan Feedster naturligvis også søge – det er jo faktisk dens primære formål. Weblogs er en broget landhandel. Hovedparten er uden interesse for særlig mange andre læsere end blogmasterens nære omgangskreds (måske endog en plage for samme?). En søgning på Poul Nyrup Rasmussen gav fx hovedsagelig små ligegyldige kommentarer til sammes weblog. Bl.a. en overvejelse om han er Danmarks ældste blogger.
I weblogs finder man altså holdninger snarere end information, nyheder snarere end gamle ting, korte artikler frem for dybereborende redegørelser. Mange weblogs henviser dog også til interessante artikler og kommenterer disse. Derudover byder Feedster så også på flygtige nyheder.
Man kan få kommentarer til aktuelle begivenheder. Jeg prøvede fx at søge på tour de france og tyler hamilton. Her fik jeg såvel weblogkommentarer som forskellige flygtige nyheder.
Bloggere kan registrere deres weblog til indeksering. Det gjorde jeg med Internetsøgning for ca. 2 måneder siden, men intet er indtil videre indekseret. Og et kontrolopslag viser at registreringen er sket.

Ingen kommentarer: