tirsdag den 3. juni 2003

Alltheweb prøver med mappeinddelinger – igen! Og stavekontrol...
I sin spæde barndom havde søgemaskinen Alltheweb forsøgt sig med en maskinel opdeling af fund. Det er noget man også kender fra Northern Light og Teoma. Ideen er at når man får mange hits, ja så fremkommer søgemaskinen med nogle maskinelle underopdelinger af fundene, altså en slags forslag til at indsnævre søgningen. Sådanne underdelinger fungerer sjældent godt. En af de få undtagelser er Teoma.
Nu forsøger Alltheweb sig så igen med underdelinger. Det fremkommer efter søgningen nederst på siden (i modsætningen til ”den gamle”, som var over resulaterne). Der er tre forskellige slags: forslag til at indsnævre søgningen med ord (Clusters), angivelser af multimediefiler (billeder, video m.v.), og ved visse søgninger også forslag til Similar Queries (se eksemplet nedenfor). Dette sidste er ikke det samme som Google sætter på posterne (lignende sider)
Jeg afprøvede nogle forskellige søgeord (søgemaskiner, elefanter, religion, denmark og gardenia). Og resultatet var ikke særlig imponerende. For alle fire ord faktisk ret ubrugelige.
Bortset fra et tilfælde: Ved søgning på gardenia (det var blomsten jeg var ude efter), viste Clusters hoteller som bærer det navn (det var mange), men til gengæld anbefalede Similar QueriesGardenia flower, gardenia seed og gardenia care. Ved klik på disse gav det faktisk brugbare resultater.
Søgningen på Denmark gav ud over de tre nævnte underdelinger for neden også to nyheder (over søgeresultaterne). Underdelingerne kunne kun bruges, hvis man er interesseret i rejser og myndigheder. Det så lovende ud for kortsøgning i Similar Queries, men et klik her fremkaldte blot en ret uoverskuelig ny søgning og nye, ikke særligt brugbare Clusters.
Konklusionen af dette må være at man da altid kan kigge efter forneden om der skulle være nogle brugbare muligheder for at indsnævre, men ikke stille alt for store forventninger.
Siden 28. maj har Alltheweb også stavekontrol. Lige som de fleste andre store søgemaskiner har. Prøv fx at søge på gardinia, så spørger Alltheweb øverst om man mente Sardinia! Ikke anvendeligt til gardenia. Men....

Ingen kommentarer: