torsdag den 15. maj 2003

Mere billedsøgning: British Library.
British Library har åbnet sin omfattende billedbase af manuskripter, kort, musik, filateli m.m. (de oplyser desværre ikke hvor stor). British Library er Englands “Kongelige Bibliotek”, er et af verdens allerstørste biblioteker og har materialer som er omkring 3.000 år gamle.
De oplyser selv at de mest efterspurgte billedmaterialer er historiske illustrationer af dyr, men biblioteket har også specialiteter som indianske malerier, tegneserier og frimærker.
Basen er ligetil at søge i. Men det er lidt uforudsigeligt hvad der kommer frem. Den kan jo kun finde det som er på British Library. Her er nogle umiddelbare erfaringer fra stikprøver:
Mellem to ord sætter søgefeltet automatisk Og (Boolsk)
Trunkering foregår med %.
Bemærk at ”billeder” også er skanninger af tekstsider. Hvis man fx søger på Cromwell får man også skanninger af breve fra Martin Luther hvori Cromwell nævnes.
For at få et indtryk af hvad man kan få ud, kan man fx prøve at søge på Aristotle (dansk: Aristoteles). De otte fund er: et par billeder hvor Aristotle optræder i titlen, et par billeder hvis ophav angives som Pseudo-Aristotle. Eller søge på Bacon. Det udløser en ordsøgning i talebobler! Man får fx tegninger fra 1800-tals satiremagasinet Punch hvor ordet bacon optræder i taleboblerne.
Den avancerede søgning er fortrinsvis til brug på stedet (Britisk Library). Men for søgere som ikke sidder der, er dog også mulighed for at søge på værktitler, ophav og illustrator.
Billedkvaliteten er helt i top. Bortset fra at alle billeder er mærket med British Library nederst. Det er ikke en søgemaskine som egner sig til generel billedsøgning, men udelukkende til specialiteter.
Se en systematisk gennemgang af billedsøgning i arkivet fra 4.4.2003.

Ingen kommentarer: