torsdag den 22. maj 2003

Hvordan finder man danske internetsider i (danske) søgemaskiner?
Her er to måder:
Den ene er at bruge de store ordsøgemaskiner Google, Alltheweb og Altavista, samt emnekatalogerne Yahoo og Dmoz (Open Directory). Ordsøgemaskinerne kan alle indstilles på at søge på danske sider, enten ved at afklikke i den enkle søgning eller ved at lave feltsøgning på sider med topdomænet .dk. (Se eventuelt indslaget om feltsøgning i arkivet, 4.11.2002). Emnekataloget Yahoo har en dansk udgave. I Open Directory åbner man menuen World (nederst) og klikker på Dansk. D.d. var der ca. 34.500 henvisninger. Open Directory bruger danske personer til at lægge sider ind. Niveauet er naturligvis noget springende, men det er sådan set et generelt fænomen, også hos de nedennævnte.
Den anden er at prøve en dansk søgemaskine. Her ser markedet mildest talt broget ud! Mange søgemaskiner har danske brugergrænseflader, men søger i virkeligheden i de store internationale (se arkivet, 18.3.2003). De er derfor ikke med i oversigten. De øvrige falder i tre meget klare målgrupper: Generelle, fritid og erhverv samt børn og unge.
Generelle søgemaskiner:
www.123portal.dk (T. E. Design). Ligner lidt et eksperiment I hvordan man kunne lave en søgemaskine.
www.jubii.dk Danmarks største emnekatalog. Indeholder over 80.000 links til danske hjemmesider, sorteret i 3000 kategorier.
kosmosnet.dk Kosmos Gateway er et lille emnekatalog med ca. 2.000 links ordnet efter bibliotekernes decimalklassesystem. Mange udenlandske links. Det særlige er at emnekataloget samler ”metalinks”, dvs. internetsider med links til andre sider. To bibliotekarer er blandt udgiverne. Alfabetisk emneoversigt.
www.ofir.dk Den kendte email-side har også et dansk emnekatalog. Præget af kommercielle sider, uanset emne. Det er ikke særlig godt vedligeholdt og indeholder mange døde links.
www.slider.dk ordsøgemaskine og emnekatalog. Ikke særlig stort, men udsøgt udvalg. Kun danske sider. Firmaet Slider er udenlandsk.
www.sol.dk Stor dansk emneguide med søgemaskine (alltheweb). Danske og udenlandske sider.
Søgemaskiner som fortrinsvis er til fritids- og erhvervsbrug:
www.1klik.dk Slogan er Internet for familien. Fritid, erhverv, har mange forskellige portalfunktioner – hvis man ellers har tid til at sætte sig ind i dem. En af de bedre portaler. Kombineret søgemaskine og indeks til danske web-dokumenter. Mulighed for at begrænse søgninger til 1klik.dk's emneindeks, filmdatabase, TV-programbase eller jobdatabase. Fungerer som portal, dvs. tilbyder en lang række særlige services herunder en WAP-portal.
www.eniro.dk (tidl. Kvasir). Søgefunktionen er identisk med Google. Eniro er et nordisk foretagende (ENRO) i stil med Krak, dvs. vejviserspørgsmål.
www.guide2www.dk er fra Peter Asschenfeldt Internet. Af udseende ligner det en af utallige andre emnekataloger, men skinnet bedrager. Det er i virkeligheden en erhvervsguide til virksomheder i Danmark. Emnekataloget dækker fortrinsvis erhvervsliv og fritid (hus, have o. lign.). Reklamer popper flittigt op
www.im-online.dk Endnu en temaguide. Profilen er her nok mest dating og erotik (telefonsex, cybersex, i den boldgade) – emnekataloget med mest fritid ligner mest et figenblad. Ophav er firmaet Intermedia.
www.onix.dk Emnekatalog med tvivlsom søgefunktion. Lavet af J. L.-gruppen.
Søgemaskiner for børn og unge
www.boerneporten.dk Børneporten. Mest for, ja børn. Mulighed for at indstille til 0-6, 6-12, 12-16 og voksen. Emnekatalog der er enkelt at bruge med ikoner på en triumfbuelignende port. Søgefunktionen fungerer ikke særlig godt!. Børneporten er heller ikke meget for at fortælle hvem de er. Den administreres af en person fra Vordingborg.
www.dotbot.dk De danske folkebibliotekers børnenetguide ”Kloge Åge”. Emnekatalog med gode alfabetiske indgange.
www.infoguide.dk Indeholder over 10.000 links for grundskoler og ungdomsuddannelser. De er ordnet efter skolefag, men har også et godt alfabetisk register.
www.ookay.dk Ookay: Ungdommelig pudsig søgemaskiner og katalog. Medier, computer, visse hverdagsservice (falck, netdoktor o. lign.). Ophav ukendt. Hvis man skal gætte ud fra reklamer, så Radio 2, Ung Web. Pudsige links til hvordan man bestiller take-away-mad via nettet.
Sammenfattende synes jeg ikke at nogen i dette udvalg er et alternativ til de solide danske emnekataloger som Jubii (specielt Jubii-Guiden) og Folkebibliotekernes Netguide, FNG. Men de er ikke desto mindre interessante forsøg i underskoven af udforskere af internettet og til gavn for nye ideer til hvordan vi alle sammen hurtigere kan finde rundt.
Et hurtigt regnestykke viser nemlig, at hvis en person skulle gennemse samtlige ca. 10 mia. internetsider og kunne bruge 1 sekund på hver side uden pauser, ja så ville det tage op imod 80 år. Altså en umulig opgave! Intet menneske på denne jord vil nogen sinde bare kunne nå at danne sig et overblik over hvad der findes.
Et omfattende oversigt er på home3inet.tele.dk/elgo/index.htm. Den er desværre ikke særlig opdateret og derfor fuld af døde links.

Ingen kommentarer: