lørdag den 3. maj 2003

Check dine funds ophav.
Af og til er det nyttigt at finde andenhånds-oplysninger om et bestemt internetsted. Hvis man ikke kender ophavet, bør man undersøge det nærmere, hvis man skal bruge oplysningerne seriøst.
Undtagelser er sider med topdomænet .gov og .edu. (Topdomænet er det sidste led i internetadressen, eventuelt før undersiderne – de er markeret med /skråstreg). .gov er USA’s føderale og de enkelte staters regeringer. .edu er USA's højere læreanstalter. Alle andre, både landekoderne (.dk m.fl.) og de generiske domæner (.com, .org m.fl.), bør man være kritisk over for.
Internetsider med topdomænet .dk kan man undersøge hos DK-hostmaster. De administrerer .dk-topdomænet. Her kan man få oplyst hvem der har registreret siden, hvem der er ”fuldmægtig” og hvem der betaler. Brug søgefaciliteterne under Domæne/finde (se menuen yderst til venstre på siden).
DK-hostmaster henviser også til 3 Who-Is-databaser hvorfra man kan søge oplysninger om internetsider med andre landes topdomæner, samt 1 database til at søge på .com, .org og .net.
Det er altså nogenlunde nemt at checke lande-topdomæner. Men det gælder ikke de generiske topdomæner. Den overordnede instans for topdomæner er ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Denne har imidlertid uddelegeret administrationen af topdomæner til en række underorganisationer. Fx er topdomænet .org uddelegeret til PIR (Public Interest Registry). Disse underorganisationer har så igen uddelegeret registreringsretten.
Et samlet overblik over dette nærmest uoverskuelige hierarki kan fx ses på www.iana.org/domain-names.htm (IANA er ICANN’s forgænger). Her er link til landekoder, generiske domæner og infrastrukturdomænet .arpa. Fra denne oversigt kan man så prøve om der er en database i stil med dk-hostmaster som man kan søge oplysninger i.
En anden mulighed er at bruge søgemaskiner. Et eksempel: www.kic-l.dk/okkulte/satanisme.htm. Det er klogt at koncentrere sig om hovedsiden, altså www.kic-l.dk. Det der står efter skråstregen er jo kun undersider (i eksemplet /okkulte/satanisme). Internetsiden oplyser selv at det er Kristent Informations Center, og deres formål og hensigt lyder smuk, tilforladelig og sympatisk.
Men hvad siger andenhåndsoplysninger?
I Alltheweb skrives internetadressen (www.kic-l.dk) i søgefeltet. Tryk search. Nu kommer en lille 5-punktsoversigt frem. Det interessante punkt er Discover who owns… Her finder man ud af at siden ejes af Forlaget Lychnos ved Jørgen Molin. På Kristent Informations Centers side fandt vi også Ellen Molin, så den er god nok. Herudfra kan man finde ud af hvilke type bøger forlaget udgiver. Og man kan lave en søgning (fx i Alltheweb) på Jørgen Molin. Diverse kilder oplyser her at de er frikirkepræster, uddriver onde ånder, er imod homoseksuelle præster, rockmusik og ”Tryllefløjten” m.m. (Husk dog også at checke disse kilder!)
www.alexa.com er en anden mulighed. (Alexa bruges bl.a. af ez2www.com). Skriv kristent informations center. Tryk dernæst på Site Info (nederst i fundet). Dette giver nu en række oplysninger om: sidens egen præsentation af sig selv, ”folk der besøger denne side besøger også…”, kontaktadresse og eventuelt nogle besøgendes kommentarer til siden. Oplysningerne om hvilke andre sider, som de besøgende på KIC bruger, kan give et fingerpeg om hvad siden kan bruges til. I eksemplet kan man se at det må være den yderste margen af folkekirken.
Den eneste ulempe ved disse måder at undersøge ophav er at ingen kan knække internetadressen længere tilbage end 2 domæneled. Det er et problem ved adresser som www.kkb.bib.dk og www.bibliotek.kk.dk. I begge tilfælde går alle kun to led tilbage, altså til bib.dk og kk.dk, mens leddene kkb og bibliotek ikke undersøges.
Læs også artiklen i InfoToday, maj/juni 2003: Who was, Whois, and Who Will BE: Domain name ownership research

Ingen kommentarer: