onsdag den 9. april 2003

Daypop: Dagsaktuelle nyheder fra aviser og weblogs
Det er banal viden at nyhedsformidling i krige styres af parternes militær. Et alternativ er de store søgemaskiners nyhedssøgning. Men prøv også Daypop.
Daypop er en søgemaskine som søger i 17.000 aviser, online-magasiner og weblogs verden over (man kan søge i enten det ene eller det andet. Eller begge dele på en gang). Tidsmæssigt synes den at gå ca. 1 uge tilbage. Den påstår at gennemse disse websteder mindst en gang om dagen. (Det holder nu ikke altid stik. Daypop er et enmandsforehavende – Daniel Chan. Hvis han er optaget andetsteds, ja så er der intet at gøre!)
Daypop søger typisk i flygtige resultater: aktuelle nyheder fra avisernes internetsider, hvorfra de forsvinder dagen efter. Daypop opbevarer sådanne nyheder. Hvis linket i et fund (øverst) ikke virker, kan man klikke på Cached (nederst).
Udover flygtige avisnyheder er weblogs en oplagt mulighed. De fleste weblogs er private og uden bred interesse. Ligesom avisnyhederne er indholdet også flygtigt. Et fåtal af dem er imidlertid steder hvor man kan se hvad der rører sig på græsrodsniveau. Ofte i margenen af hvad nyhedsbureauer og aviser formidler. Og Daypop har på forhånd frasorteret de mere private.
Når man søger på Daypop skal man være opmærksom på søgesproget: Daypop sætter automatisk og mellem to eller flere søgeord. Brug + til at søge på stopord. for at udelukke bestemte ord. Frasesøgning med det velkendte ””. Eller med bindestreg, punktum, /, \ eller _ mellem ordene. Disse tegn er særligt velegnede hvis man også vil søge på datoer. Her skal man dog huske datoer har en mangfoldighed af variationsmuligheder. Fx kan 2. april 2003 optræde som: 02-04, 04-02, 04-03-02, 03-02-04 eller 02-03-04 – alle flertydige). I den avancerede søgning er der mulighed for at afgrænse til 16 sprog og 35 lande.
Hvad angår datoer skal man også være opmærksom på at denne ikke hentyder til dato og klokkeslæt for begivenheden, men tidspunktet for offentliggørelsen af nyheden.
Efter søgning kan resultaterne sorteres efter dato eller relevans. Desuden kan man afgrænse til kun at søge i overskrifter.
Hvis man er interesseret i at se hvad andre netsurfere aktuelt synes er spændende nyt, kan man prøve at kigge under ”Top 40”. Her er angivet hvilke weblogs og aviser som mange linker til. Dette er et godt sted at finde gode weblog som alternativ til de etablerede nyhedsbureauer. I det hele taget ligger i menuerne øverst en række målinger i weblogs, som ikke kan findes andre steder.
Husk at overveje søgeord. Ønsker du fx Saddam Husseins syn på krigen, så er søgeordene iraq war ikke godt. Prøv fx at søge på saeed (mohammed saeed al Sahhaf er ham den ”sjove” informationsminister).
Et alvorligt minus ved Daypop er at den af og til viser samme nyhed 10-20 gange – altså megen bladren.

Ingen kommentarer: