torsdag den 27. marts 2003

Vandrehistorier på internettet.
Blev 4.000 israelere hjemme fra deres arbejde i World Trade Center den 11. september 2001? Det er der utallige der mener. Historien er kendt kloden over, bl.a den russiske avis Pravda (der betyder sandhed) var med til at kolportere historien. Men det er en vandrehistorie!
Internettet er et almindeligt anvendt middel til at sprede vandrehistorier. Og internettet er også godt til netop at be- eller afkræfte sådanne historier. Et af stederne er:
www.snopes.com
Urban Legends Reference Pages er et omfattende emnekatalog. Siden laves af to privatpersoner, Barbara og David Mikkelson. De fremstiller ikke sig selv som autoriteter, men fremviser den dokumentation som de lægger til grund for deres afgørelser, så læserne selv kan dømme.
Den inddeler historierne i fire kategorier, fra bevisligt sande historier til bevisligt falske. Den omtalte historie står under menuen Rumors of War fra 5. oktober 2001. Klikker man på den, får man en oversigt over hvorfra historien stammer samt noget prosa om fakta. En gennemgang af dødslisterne viser at historien ikke holder. De 4.000 er det samlede antal israelere i hele New York, hvoraf kun et fåtal arbejdede i World Trade Center. Altså en falsk historie.
Derimod er det sandt at 3 israelere døde midt i marts måned af kulilteforgiftning da de på anbefaling af regeringen havde forseglet deres hjem for at beskytte sig mod kemiske og biologiske våben (25. marts 2003).
Et vigtigt netsted at bruge især her under Irak-krigen hvor der opstår talrige rygter.
Et andet sted er
urbanlegends.about.com
Det er dog en del sværere at finde rundt på. Prøv eventuelt deres søgefelt. Den omtalte historie kan findes ved at søge på israelis.

Ingen kommentarer: