torsdag den 31. oktober 2002

WEBsiderne – nyt tidsskrift om internet.
Hvordan klarer man sig uden en programoversigt til sit 264-kanals tv? Hvordan finder man rundt på internettet uden en oversigt over websteder? Det kunne være filosofien bag det nye magasin WEBsiderne. Udkom første gang 31. oktober.
Bladet består af lige dele temaartikler og et katalog. Temaartiklerne er om konkurrencer (det er vel obligatorisk….), oversigtsartikler, feature-artikler og nogle anmeldelser. Kataloget præsenterer kort ca. 150 forskellige websteder fordelt på ca. 40 emner, fra børnesider over sport og rejser til undervisning/uddannelse og natur/teknik. Her får webstederne karakter for indhold, brugervenlighed og coolness. Folkebibliotekernes Netguide (FNG) topscorede i de to første, men bundede i coolness.
Det rare ved magasinet er læseren får lejlighed til i ro og mag at læse om enten et emne som måtte interessere, eller falder over nogle emner som ser spændende ud. I stedet for på må og få og uden mål og med at surfe rundt på internettet. Lidt ligesom at kigge i et tv-program: hvad ser spændende ud, man behøver jo ikke at åbne for det.
Magasinet kan læses af det brede familiepublikum med et minimalt kendskab til internettet. Måske med tryk på de unge. Emnemæssigt er der en klar overvægt til det spilleglade, fritid, bolig, mad og underholdning. Lidt i stil med de kulørte ugeblade. Ikke noget med terrorister, ozonlag eller de fattige i Afrika her!
Magasinets lækre udseende vil forhåbentligt kunne lokke nogle flere til at bruge internettet. Danmarks Statistiks nyeste undersøgelse af brugen af internettet viser at de lavt uddannede dropper internettet. De opgiver måske at sætte sig ind i komplicerede søgemaskiner og teknik. Med dette magasin har de fået en rigtig appetitvækker til mange timers underholdning.
Som bibliotekar kan man så i sit stille sind ønske sig at denne interesse også vil udvikle sig til at de søger noget mere ”tungt” stof på internettet, som fx baggrundsstof til nyhederne eller endog videnskabelige websteder. Dem findes der efterhånden mange af, med mindst lige så stor ”coolness” som underholdningssiderne….

onsdag, september 18, 2002 (genudgivelse)
Posted 9:44 PM by Hovedbibliotekets It-funktion
Metasøgning.
Metasøgning giver mulighed for at søge i flere søgemaskiner, netguider, nyhedsgrupper osv. på én gang. Daniel Bazac, "a seasoned Internet information researcher", skriver i LLRX.com (Law Library Resource Xchange) om metasøgemaskiner, som han mener er groft undervurderet. Hans favorit er ez2www, som får prædikatet the best! Mere end halvdelen af de kvalitetsmetasøgemaskiner, han skriver om og vurderer som gode, er fuldstændig ukendte for mig, til gengæld er min (hidtidige) yndlingsmetasøger Ixquick kun "worth a try".
Farvel Ixquick - goddag ez2www

onsdag, september 04, 2002 (genudgivelse)
Posted 9:05 PM by Hovedbibliotekets It-funktion
Google er Gud, Teoma Jesus (?), men glem ikke de gode gamle indekser.
Mens vi går og venter på forbedringer i søgemaskinerne, bl.a. ser maskinkatalogisering ud til at blive et af de næste skridt, så må vi ikke helt glemme guiderne, altså FNG med familie.
Den største (vistnok) er Open Directory Project, som i skrivende stund henviser til over 3.8 million sites, redigeres af 51,500 editors og indeholder 460,000 categories. Måske kender du til Open Directory Project fra f.eks. Google, som bruger OPD-data, når man foretager en søgning i fanebladet "Katalog". Fordelen ved ODP er selvfølgelig omfanget, svagheden er de mange editors, der nogle gange placerer links i mærkværdige kategorier.


Ingen kommentarer: