onsdag den 10. februar 2010

Statistik og søgemaskiner

Statistik kan være lidt af en gyser at finde hvis du ikke lige har styr på de officielle databanker som fx Danmarks Statistik. Eller de kan findes på forskellige linksider som fx Bibliotekernes Netguide og Startsiden. Men tit er statistikspørgsmål en træls manøvre i at omsætte dagligdagsvendinger som: Hvor mange rygere er der i Indien? til statistiske tabellers noget specielle opbygning og sprog. Der i øvrigt varierer fra land til land.
Google har i nogle måneder tilføjet oplysninger fra statistikker specielt i USA til quick reference. Så hvis du fx søger på unemployment rate California kommer der en lille graf med udviklingen i arbejdsløshedstallet for Californien.Kilderne er forskellige statistikdatabaser fra USA. Men da fx CIA's databaser åbenbart også er med, kan du være så heldig at finde tilsvarende internationale tal. Skifter du California ud med Denmark sker dette, dog uden graf.
Det ser dog også ud som om at Google har samlet en slags database i Google hvorfra der trækkes generel statistik. Hvis du fx søger på meget generelle befolkningsoplysninger som population denmark, får du en henvisning med tilhørende graf til www.google.com/publicdata. Og kilden angiver Google til at være Verdensbanken og World Development Indicators.
Hvad angår det internationale, kan det dog goså betale sig at bruge Ask. Her får du nyere tal, flere oplysninger og bedre henvisninger til andre statistikkilder. For nogle år siden kunne jeg ikke finde nogle tal over antallet af rygere i Indien (det var faktisk en låner der spurgte). Men søgemaskinerne har i hvert fald på det område forbedret sig, for denne gang var der faktisk skrevet en rapport om dem. Den kommer som første resultat på både Google og Ask.
Generelt vil jeg anbefale ved sådanne spørgsmål at bruge begge søgemaskiner, eftersom der ikke synes at være nogen generel tendens til at Ask er bedre end Google, eller omvendt. Ofte er det blot designet som er mere læservenligt i Ask. (Det sker nemt i Firefox ved at du tilføjer flere søgemaskiner til søgefeltet ved siden af adressefeltet).
Link
Google Blogoscoped.

3 kommentarer:

Unknown sagde ...

Danmarks Statistiks bibliotek har en spørgetjeneste hvor man kan få svar på spørgsmål om dansk og international statistik: http://www.dst.dk/OmDS/Bib/spoerg.aspx

Mathies sagde ...

Prøv også den nye semantiske søgemaskine Wolfram Alpha, der kan give svar på både statistiske og videnskabelige fakta spørgsmål.

Se evt. også deres introvideo

IT Blog sagde ...

Prøv også den nye version af B2B søgemaskinen Masterseek der giver søgeresultater i real-time! www.masterseek.com eller www.masterseek.dk