tirsdag den 14. oktober 2003

Biblioteksbaserne – det er ikke ligegyldigt hvor du søger!
For biblioteksbrugere findes der i dag udmærkede landsdækkende bibliotekssøgebaser hvorfra man kan søge bøger, tidsskrifter og andet materiale fra alle forsknings- og folkebibliotekerne. En af de mest kendte er Bibliotek.dk. Men finder de også alt? Nej, i visse tilfælde kan det godt betale sig at bruge de store biblioteksvæsners biblioteksbaser. Mange af de store biblioteker som fx København har nemlig lagt forskellige lokale oplysninger ind som man ikke får adgang til via fx Bibliotek.dk.
Her et par fif om hvorfor det kan betale sig at bruge Københavns Kommunes Bibliotekers biblioteksbase frem for Bibliotek.dk
Emnesøgning. Da bibliotekerne engang i 1980erne begyndte at inddatere bøger på edb, lagde man også emneordene ind. Men på bøger før dette tidspunkt inddaterede man ikke på landsplan emneord. Det samme gælder for udenlandske bøger købt både før og efter dette tidspunkt. På disse bøger har Københavns Biblioteker selv har lagt lokale emneord ind. Derfor kan det godt betale sig at lave emnesøgning både i Bibliotek.dk og i København.
Prøv at sammenligne søgninger på emneordet fremmedlegionen. Bibliotek.dk får selvfølgelig flere poster med end København fordi den søger på samtlige bibliotekerne. En tilsvarende søgning i Københavns base giver yderligere tre gode udenlandske titler. De er ikke med i Bibliotek.dk. På tilsvarende vis er der lagt titusinder af sådanne emneord ind på tusindvis af titler i København. Som altså ikke findes i den nationale Bibliotek.dk.
Tidsskriftsøgning. Mange tidsskrifter, udenlandske som danske, findes i dag også i en internetudgave. Helt eller delvist. I Københavns biblioteksbase er der lagt henvisninger ind så man kan klikke direkte fra posten i biblioteksbasen til internetudgaven. Hvilken man ikke kan i Bibliotek.dk. Når man sidder derhjemme og søger, kan man altså af og til spare sig en tur til biblioteket! Det gælder for hundredvis af tidsskrifter.
Prøv fx at sammenligne søgninger på tidsskrifter som Djøfbladet, Liberacion og Kontakt i Bibliotek.dk og i Køebnhavn. I Københavns biblioteksbase kan du klikke dig direkte over til internetudgaverne.
Litteraturanalyser. Mange litteraturinteresserede er glade for at få analyser af forskellige skønlitterære tekster, romaner, noveller osv. Sådanne litteraturanalyser kommer frem automatisk hvis man søger i Københavns base på en bestemt bog. Litteraturanalyserne er samlet gennem årtiers slidsomt og omhyggeligt arbejde lige som emneordene er det. Og er altså enestående på danske biblioteker.
Online-databaser. Københavnere har via hjemmesiden adgang til at søge i databaserne Ebsco, Grove Music og Exford Reference. Møder man personligt frem på biblioteket, får man adgang til yderligere databaser som Infomedia, Karnov og snesevis af andre. Det samme gælder på Danmarks Pædagogiske Bibliotek hvorfra der er adgang til over en snes videnskabelige databaser med fuldtekst og henvisninger til artikler og bøger.
En sidste væsentlig detalje er at man på Bibliotek.dk ikke kan se om materialerne er udlånt. Her må man også opsøge de enkelte bibliotekers hjemmesider. Bedst er naturligvis at opsøge et af de 16 centralbiblioteker (Gentofte, København, Roskilde, Vejle, Herning, Århus, Aalborg, Nykøbing F., Odense, Esbjerg, Frederiksberg, Bornholm, Slagelse, Helsingør, Aabenraa og Viborg. De har hver deres specialitet. Så gå selv på jagt efter dem!
Links:
Den nationale biblioteksbase: bibliotek.dk
Københavns Kommunes Biblioteker: bibliotek.kk.dk
Samlet oversigt over bibliotekerne i Danmark: www.bs.dk/index.ihtml?side=http://www.bs.dk/links.ihtml?vit=1.
Danmark Pædagogiske Bibliotek: www.dpb.dpu.dk/baser

Ingen kommentarer: