mandag den 6. oktober 2003

Statistik på internettet.
Statistik er et område hvor internettet har en berettigelse: Få biblioteker abonnerer på de nyeste statistikker fra Danmarks Statistik, hvis udgivelser kunne ruinere et mindre bibliotek. Papirudgaverne er derudover så forsinkede at de er uaktuelle.
Men det er svært at finde statistik på internettet. Internettet bruger som bekendt ikke formkoder (som fx tekst, musik, statistik). Derfor kan almindelige søgemaskiner sjældent bruges. En gang imellem kan man være heldig hvis man kombinerer uægte kommandoer som statistics og statistik med sine søgeord, eventuelt kombineret med årstal, land.
Teoma er den bedste til at finde oversigter over statistikdatabaser. Prøv fx søgningen: statistics databases. Kik under linksamlingerne. I Altavista kan man benytte kommandoen NEAR i den avancerede søgning. Det kan til tider i desperate søgninger bruges på følgende måde: voldtægt NEAR tabel, eller voldtægt NEAR statistik.
Bedre er det at styre direkte mod en statistikproducent: Statistik om rygning i Danmark kunne måske være på Tobaksskaderådets hjemmeside, eller Philip Morris.
Det bedste er dog at kende en god portal.
Danmarks Statistik kan faktisk være til nytte her. Danmarks Statistik har links til en lang række virksomheder, organisationer og institutioner som udarbejder statistik i Danmark og udlandet. Se under menu-en ”Andre statistikkilder”: ”Danmark” fører til et lille emnekatalog. Linkene fører kun til hovedsiden, herefter skal man selv finde rundt i undersiderne.
Se også (amts)kommunal statistik under menuen Regional statistik: Linker til Amtsrådsforeningen, Hovedstadsregionen, Københavns Statistiske Kontor, Odense, Ålborg og Århus. Andre kommuner: Netborgers oversigtlige nøgletal.
I ”Nationale statistikbureauer” er alverdens lande listet op alfabetisk. ”Internationale organisationer” omfatter OECD, FN med alle underorganisationer, Verdensbanken og øvrige.
Man kan dog også bruge emneordsregistret Søg med emneord. Danmarks Statistikbank kræver delvis pasord og er mest for brugere som selv forstår at sammensætte tabeller. Kræver at man sætter sig ind i søgevejledningen.
Andre portaler:
Danmarks Statistiks oversigt kan suppleres forskellige emnekataloger:
Infoguiden har en alfabetiske emneindgang (brug statistik eller prøv under opslagsværker. Enkelte gode fund. Noter om for hvilket klassetrin.
Handelsskolernes Internetvejviser under Samfundsinformation, statistik. Grov geografisk opdeling.
Folkebibliotekernes Netguide er næsten identiske med Danmarks Statistiks. Prøv dog via emneordet ”statistik”
Informationsportalen har et lille udvalg af databaser, se under statistik (ca. 10 databaser, bl.a. Gallup).
Andre lande og international statistik
Statistik i andre lande er et lands officielle statistikbureau (se oversigten hos Danmarks Statistik) og andre statistikproducenter. Et udvalg af portaler til denne type statistik:
Det finske statistikbibliotek. Undermenuen Webstat, indstil på In english. Indholdet er hentet fra nationale statistikbureauer, internationale organisationer som FN med underorganisationer, Verdensbanken, EU, OECD og finsk statistik på området. Under Search (nederst): mulighed for fritekstsøgning, afgrænsning til bestemte felter på internetsiden, lande (efter kontinent) og emneområder (Subject Fields). Rullegardinet under emneområder er kun hovedoverskrifter. Underoverskrifterne kan ses i menuen Subject Fields (nederst)
Michigan Universitets Dokumentationscenter: Hovedsiden er delt i et emneordsregister (til venstre) og et emnekatalog. I forhold til den finske er den mere orienteret på USA. International statistik i emnekataloget. Øverst er ofte en menu som henviser til international statistik på emnet. I og uden for USA og internationale organisationer.
Geohive: Generelle tal, demografi, økonomi, infrastruktur o.lign.
Let overskuelig. I modsætning til de fleste andre diagrammer med sammenligninger. Siden bygger på bearbejdede tal fra internationale kilder som FN og CIA World Factbook.
Mansfield Universitetsbibliotek: Oversigt over international statistik, delt op i Starting points, Demografi og social statistik, økonomi. Listen er ikke en komplet samling og er noget rodet og tilfældig, men den kan give inspiration. Henviser også til andre oversigter…
Husk:
Uanset hvad: mundheldet om de tre former for løgn (hvid løgn, sort løgn og statistik) gælder om noget på internettet! Holder du dig ikke inden for de ovennævnte links, så kan du hurtigt komme ud i utroværdig statistik. Så tjek ekstra grundigt de sider som du finder, især når du bevæger dig uden for de officielle kanaler.
Links:
Altavista: www.av.com
Danmarks Statistik: www.dst.dk
Det Finske Statistikbureau: www.stat.fi.
Folkebibliotekernes Netguide: www.fng.dk
Geohive: www.geohive.com
Infoguide: www.infoguide.dk
Informationsportalen: www.informationsportalen.dk
Internetvejviseren: www.internetvejviseren.dk
Mansfield Universitetsbibliotek: lib.mansfield.edu/intstat.html
Michigan Universitet: www.lib.umich.edu/govdocs/stats.html
Netborgers kommunefakta: kommunefakta.netborger.dk/
Teoma: www.teoma.com

Ingen kommentarer: