tirsdag den 2. september 2003

Universiteter og forskningsmaterialer på internettet.
På universiteter forskes. Så på deres internetsider burde være en masse forskningsmateriale at hente på internettet - eller hur? Snakker vi danske universiteter, er svaret nej: Det er muligt at finde henvisninger til forskning, men stort set intet i fuldtekst.
Anderledes er det i udlandet. Især de højere læreanstalter i USA lægger megen dokumentation og forskning ud på internettet. De er svære at finde, det tager tid! Det må man være klar over, men til gengæld er resultatet så godt til fx dybdeborende journalistik, studerende ved universiteter og i det hele taget til internetsøgere som gerne vil have meget veldokumenteret stof.
En oversigt over læreanstalterne i USA får man på Global Computing. Hovedsiden viser et kort med staterne. Desværre er listen er lavet til folk som søger skoler i et bestemt område i USA, ikke til folk som gerne vil søge baggrundsmateriale. Den geografiske indgang betyder at man ikke kan se hvilke specialer der er på de enkelte universiteter. Så enten skal man vide det på forhånd eller man må gå den trælse vej gennem staterne. Det lønner sig dog som regel med lidt tålmodighed.
Lidt hjælp er der at hente i oversigterne fordi de højere læreanstalters navn ofte beskriver deres speciale, fx Chiropractic College, Podiatric Medicine, Institute of Technology, Arts and Science, School of Design osv. Men står der bare University, må man ind på den enkelte side for at se hvad det har specialiseret sig i. Det står som regel på hovedsiden. Dokumenterne gemmer sig så under overskrifter som Research, Documentation, Library og Publications
På University of Rochester i New York kan man se at det har specialiseret sig i medicin og sygepleje. Lidt mere uklart er det på University of New York. Mange veje fører til dokumenterne. En er at bruge den almindelige søgefunktion. Prøv fx islam. Den henviser ud over studieretninger også til afhandlinger o. lign. Kig især efter pdf-filerne som er det foretrukne format for den slags. Denne søgebase henviser også til artikler uden for universitetet.
I linkhenvisningerne nedenfor har jeg givet nogle eksempler på universiteter med gode dokumentsider.
En anden slags oversigt over højere læreanstalter i USA er IPEDS. Det er en guide til colleges og universiteter i USA. Den er også lavet for studerende som søger ind på universiteter. Og emnesøgningen resulterer ofte i flere tusinde, fordi hvis bare institutionen har et lille kursus i emnet, kommer den med i oversigten.
En tredje måde er at bruge de almindelige søgemaskiner. Her kan man kombinere en feltsøgning som afgrænser til højere læseanstalter i USA (edu) med en søgning i titelfeltet. Det er muligt på de fleste søgemaskiner med feltsøgekoden title, i Google intitle:. Fx title:environment domain:edu. Man skal ikke ret langt ned I søgningen før man finder forskellige tidsskrifter med artikler om det emne.
Hvorfor ikke bare bruge søgemaskiner? For det første får man alt muligt andet end forskningsmateriale med. Og for det andet søger søgemaskiner ikke i det usynlige internet. Og det er netop link til det usynlige internet som man i vid udstrækning finder på universiteternes internetsider.
Umiddelbart lyder det måske lidt trættende. Der er dog en sidegevinst for folk der godt kan lide at opleve: Mange af universiteterne er rene guldgruber af spændende emner. Det kan være lige som at bladre i et godt leksikon: Man var egentlig bare ude efter at finde ud af Anker Jørgensens fødselsdato, men ender op med at læse om pungdyrenes sælsomme verden, se vidunderlige billeder fra Patagoniens vide sletter eller en artikel om liberalismens historie.
Links:
Global Computing: www.globalcomputing.com/university.htm
Harvard University: www.harvard.edu Har specialafdelinger.
IPEDS: www.nces.ed.gov/ipeds/cool/Search.asp
Massachusett Institute of Technology: web.mit.edu Mere end teknologi….
University of California, Berkeley: www.berkeley.edu
University of New York: www.nyu.edu
University of Rochester: www.rochester.edu

Ingen kommentarer: