tirsdag den 9. september 2003

Sære filtyper – og hvad man bruger dem til
De største søgemaskiner kan søge på mange forskellige filformater udover html-formatet. (Som er det mest almindelige). Men hvad skal man egentlig bruge de andre formater til? Hvad er fordelen ved at kunne søge på specielle filformater. Svaret er at det i nogle tilfælde kan betale sig, i andre er det fuldstændigt ligegyldigt.
Man skal være klar over at visse filformater kræver at man har programmer til at åbne dem. Det gælder ikke tekstfiler som html, rtf og doc. De kan normalt ses i Internet Explorer og Word. Men det gælder pdf (Adobe Acrobat Reader), audio-filer (lyd – og eventuelt billede) og video-filer (billeder og lyd). Til det formål er det praktisk at downloade Windows Media Player og Real Player. De kan tage de fleste af filformaterne. Se link nederst.
Her er nogle af de almindeligste formater som man kan støde på – eller ligefrem bruge til at afgrænse sin søgning:
Au audio(lyd)format der også viser billeder. Kan afspilles i fx Real Player.
Avi „Audio Video Interleave“. Videoformat til Windows. Udviklet i midten af 1990’erne for at spare plads ved at bruge en mindre opløsning. Kan fx afspilles i Windows Media eller Real PlayerPlayer.
doc Word-dokumenter. Det er det som de fleste forbinder med almindelig tekstbehandling. Som rtf-formatet er det svært at se hvorfor man skulle søge specielt på dette format.
xls Excell er Microsoft Offices regnearksprogram. Dvs. Hvis man er interesseret I at se tabeller kan man afgrænse sin søgning med dette format.
FTP (File Transfer Protocol). Kan afspilles i Real Player. Overfører filer fra et system til et andet.
Midi audioformat Er computergeneret musik. Nogle elsker det, de fleste hader det. Næppe noget man ligefrem sætter på grammofonen, men nok snarere for lige at huske hvordan et bestemt musikstykke lyder. Afspilles i de fleste musikafspillere, fx Windows Media Player
Mov videoformat. Jeg har lidt problemer med at finde en afspiller hertil, men Quick Time siges at kunne afspille dem.
MP3. Musik komprimeret til ca 1/10. Det mest populære download-musikformat på internettet.
pt Powerpoint er noget som foredragsholdere bruger. Fungerer som et gammeldags lysbilledforedrag, dog ofte med en masse tekst. Foredragsholdere kan bruge det som inspiration. Almindelige internetsøgere vil kunne bruge det til en almindelig introduktion til et emne. Formatet skulle ikke volde de store problemer på¨de fleste nyere computere.
pdf kræver at man har Adobes Acrobatreader. Helst i nyeste version. Den er i øvrigt gratis. Kan med fordel bruges hvis man fortrinsvis søger efter rapporter, undersøgelser mv. fordi skribenter af sådanne ofte bruger pdf.
Ps Postscript er som pdf-filer konstrueret af Adobe. Det bruges til komplicerede geometriske figurer, fx kurver og transformationer. Det er altså fortrinsvis teknikere, matematisk interesserede osv. som har glæde af at søge på det format.
Qt videoformat
rtf Rich Text ligner meget doc-filer, altså et tekstformat. De kan som regel åbnes uden de store problemer, da selv WordPad kan åbne dem (det følger stort set med alle pc i dag). Jeg kan ikke umiddelbart se nogen grund til at søge specielt på dette tesktformat.
sd Star Office er et alternativ til Microsofts Officepakke. Det er mest kendt fra pressen som det system nogle kommuner og virksomheder bruger i protest mod Microsofts monopol. Hvilket også betyder at det er svært at få Microsofts produkter til at åbne disse filer. Det kræver at man downloader Staroffice. Hvis man er interesseret, findes der både gratis sprogrammer, tilhørende vejledninger osv. Gratis på internettet.
SWF Flashformat fra Macromedia
Wav audioformat. Et meget tungt format som derfor kun bruges til korte audiofiler.
Wordperfect Var før Word det førende tekstbehandlingsprogram. Som Word og rtf er det svært at se hvad man kan bruge en afgrænsning til.
I de søgemaskiner som kan afgrænse til disse formater, kan man enten vælge at gå til den avancerede søgning, eller man kan bruge søgemaskinens feltkode for format. Den er normalt filtype:
Til slut: Det lyder for begynderen måske lidt besværligt med alle disse forskellige formater. Men tag en dyb indånding og prøv at downloade de nedenstående programmer. De åbner for en helt ny verden af lyd og levende billeder!
Jeg oplever mest doc, rtf og Wordperfect filer som forstyrrende elementer. På den anden side kan det jo også være godt at kunne udelukke den slags! Det kan ske ved at sætte et minustegn foran filformatet, fx –filtype:doc.
Links:
Star Office, dansk kogebog: www.aaa.dk/staroffice/kogebog.html
Windows Media player, download: www.microsoft.com/windows/windowsmedia/default.aspx
Real Player, download: www.real.com/realone/?src=realplayer
Quick Time: www.apple.com/quicktime/download/

Ingen kommentarer: