fredag den 24. januar 2003

Ny søgemulighed i Alltheweb: RANK
Alltheweb har givet avancerede søgere en hidtil uset søgemulighed udover de almindelige boolske søgeoperatorer og, ikke og eller. Den hedder RANK. Det er en slags søgning-i-søgningen. Nemlig hvis man ønsker at sortere sine fund på en lidt anderledes måde.
Hvis man fx søger på praksislæring (et pædagogisk begreb) og har for mange fund, får man mulighed for at sortere disse fund på en anden måde. En teoretiker som har udviklet praksislæring er Jean lave, så det kunne måske være passende at få de fund hvor hun optræder først i listningen.
I praksis foregår det på denne måde: Brug Allthewebs avancerede søgebillede. Til venstre for søgefeltet foroven afklikker man Boolean expression. Dernæst skriver man i søgefeltet:
Praksislæring RANK ”jean lave”
(Her har jeg altså kombineret den nye operator RANK med en frasesøgning).
Er dette brugbart? Tja, Søger man bare på praksislæring får man i første omgang 307 fund. Det er for meget. Med RANK-søgningen får jeg de samme fund, men nu sorteret så fundene hvor navnet Jean Lave optræder står først.
Kunne jeg så ikke bare have brugt operatoren og (AND)? Nej, for med søgestrengen
Praksislæring AND ”jean lave”
får jeg kun 14 fund. Dvs. jeg har fået sorteret mange relevante fund om praksislæring fra fordi Jean Lave ikke er nævnt.
Søgeoperatoren er som sagt noget hidtil helt uset inden for søgeverdenen. Jeg har ikke selv nået at afprøve den i mit daglige arbejde. Men tror at der er mange muligheder i den for avancerede søgere. Under alle omstændigheder er det godt med flere muligheder for søgning. Så til lykke til Alltheweb. Bliv bare ved med den slags forbedringer!
En mere deltaljeret gennemgang af de øvrige ændringer i Alltheweb kan se i deres pressemeddelse fra 21. januar 2003

Tidligere indslag om Alltheweb, (overført fra 9. december 2002):
Nye søgemuligheder på Alltheweb.
En af de bedste søgemaskiner, Alltheweb, har fået nogle flere afgrænsningsmuligheder i dens avancerede søgebillede:
Søgning på regioner. Ca. halvvejs nede på siden under overskriften Limit to regions kan man nu søge under (dele af) kontinenter (ialt 10 muligheder). Søgningen er en søgning på domæner, så den er ikke helt stikfast. Med landekoderne er den selvfølgelig nogenlunde sikker, men ikke for dokumenttypedomæner som com, edu, gov og org. De blive brugt i USA, og derfor skal man altså afgrænse til North America. Også hvis man vil søge på europæiske selskaber som bruger topdomænet com!
Dokumentdybde. Man kan afgrænse hvortil i dokumentet man vil afgrænse søgningen. Der er 10 forskellige niveauer at vælge imellem. Er det anvendeligt? Måske. Der er vel ingen garanti for kvalitet hvis ens søgeord forekommer først i dokumentet. Men man har altså mulighed for at afskære fx litteraturhenvisninger nederst i et langt dokument.
Dokumentstørrelse. Man kan også vælge at dokumentet skal være over en vis størrelse i bytes. Dette er anvendeligt hvis man har brug for længere dokumenter. Her kan man selv udfylde antallet af bytes.
Søgning i personlige hjemmesider. Man kan afgrænse søgningen til disse. Det kan jeg ikke umiddelbart se hvad fx bibliotekarer og journalister skal bruge til. Jeg ville egentlig hellere udelukke sådanne sider. Men for privatinteresserede kan det måske friste.

Find bykort med gader og seværdigheder
Resourceshelf fra den 23. januar gør opmærksom på MSN’s nyeste kortsøgning. Kvaliteten af søgningerne står mål med de almindelige danske bykortsøgninger fx i Krak. Og så er den hurtig, enkel og leder hele tiden på ret vej.
Prøv først med afklikning i Adress in. Vælg land mellem: hele verden, Nordamerika (USA, Mexico og Canada) og Europa. (Den vælger tit bare Denmark som default.). Der er tilsyneladende ingen begrænsninger. Jeg fandt fx et kort med Storegade i Broager, såvel som Nørrebrogade i København. Hvis der er flere muligheder, får man nogle få valgmuligheder (lignende Rejseplanen). Tilsyneladende forstår den både engelsk og dansk. I hvert fald fandt jeg både Nørrebrogade ved at søge på Copenhagen, Kopenhagen og København.
Til tider skal man dog være lidt kreativ. Hvis du fx vil finde Granvænget i et sommerhusområde ved Klint, så går det ikke bare at skrive det i søgefelterne. Men hvis du under City skriver Sjælland, så viser den en liste med 40-50 forskellige steder i hele Danmark hvor Granvænget ligger. Feltet City skal altså udfyldes, selv om det udfyldes forkert! Fra den liste skal du så vælge rigtigt - i dette tilfælde Trundholm. Og så er du fremme.
Det er også muligt at søge efter seværdigheder, fx Thorvaldsens Museum, Amalienborg og Kronborg. Her skal du afklikke Place Name.
Når først kortet er fundet, har man mulighed for at zoome ind (til venstre for kortet), gøre kortet større eller mindre (øverst til venstre) og rokere til de fire verdenshjørner. Ligesom man kan printe ud eller sende til en ven (hvis man bruger Outlook).

Ingen kommentarer: