torsdag den 30. januar 2003

Gamle udgaver af internetsteder.
Mens biblioteker og arkiver opbevarer gamle udgaver af bøger og andet fysisk tilgængeligt materiale, ser det straks anderledes ud for internettets vedkommende. Meget af det som i tidens løb har eksisteret på internettet findes (eller fandtes) kun i virtuel form. Og med nedlæggelsen af disse internetsteder forsvinder de i bogstaveligste forstand ud i cyberspace. Tabt for evigt for omverdenen. Meget er sikkert også ligegyldigt: Meget af internettet består (og bestod) af sider hvor nogen lige skulle prøve hvordan det var at lave en hjemmeside. Men en mængde kvalitetssider kan have historisk interesse og værd at bevare for eftertiden. Problemet er velkendt. Alverdens nationalbiblioteker diskuterer hvordan de skal opfylde deres forpligtelse til at opbevare sådanne dokumenter.
Vi venter på en løsning på dette problem. Som både er af teknisk og udvælgelsesmæssig art. Mens vi venter er det muligt at se nogle af de hedengangne internetsider på:
www.archive.org
Siden er let at bruge. Man skriver simpelthen internetadressen på den side man ønsker at se i søgefeltet. Herefter kommer en lille kronologisk oversigt over hvilke versioner arkivet rummer. Og så er det bare med at vælge. Helt uden problemer går det dog ikke. Jeg kunne fx ikke få den ældste version af Danmarks Statistiks hjemmeside frem (på søgningen www.dst.dk).

Ingen kommentarer: