fredag den 23. november 2012

Niels Klims Underjordiske Rejse

Politiken giver nyoversættelsen af Holbergs Niels Klims underjordiske rejse 6 hjerter. Altså alt hvad der kan gives af hjerter. I følge artiklen udkom romanen på latin i Leipzig 1741. for at "skyde en genvej til det dannede europæiske publikum" og for at undgå censuren i Danmark. Den blev oversat til adskillige sprog, herunder dansk af Jens Baggesen i 1789.

Holberg var ganske rigtigt en af vores internationalt kendte forfattere, hvis man skal slutte ud fra hvad der nu er indskannet i Google Bogsøgningsprojektet. Fx findes en engelsk udgave fra University of Michigan "Niels Klim's journey under the ground" fra 1845 med nogle samtidige illustrationer. Den kan downloades kvit og frit i PDF eller EPUB. Jens Baggesens udgave findes i adskillige udgaver, bl.a. en fra 1789 i læselig latinske bogstavering (ikke fraktur/gotisk). Eller i en illustreret udgave fra 1867.

Forsiden til en af de digitaliserede udgaver med forståelige latinske bogstaver på Google Bogsøgning. Den nemmeste måde at finde alt på er at bruge Københavns Bibliotekers database, som beskrevet i teksten.

Eller hvis du i det hele taget er interesseret i at undersøge Holbergs forfatterskab, sådan rent digitalt, prøv Københavns Bibliotekers Feltsøgning (klik under søgefeltet), søg Holberg som forfatter, og skriv kk=googlebooks? i feltet Kommandosøgning. Der er 44 poster, og adskillige er udgaver af Nels Klim. God fornøjelse!

Jeg har lagt mærke til at Gogle Bogsøgning ikke længere viser bogen i browseren. Det skal jeg lige have undersøgt hvorfor. Men denne type bøger kan snildt downloades i PDF eller EPUB. Så hvis du har en Adobe Reader skulle det lille problem være klaret.

Ingen kommentarer: