onsdag den 21. marts 2012

Den sikreste webbrowser - ifølge Zone Alarm

Dit valg af webbrowser er meget afgørende for hvor sikkert det er for dig at færdes på internettet. Tegn på at der er "huller" i din webbrowser er at du lige pludselig modtager en masse spammails, pornografiske billeder popper up osv. Valget af browser afhænger meget af brugernes baggrund.

På mine kurser på Hovedbiblioteket er de fleste deltagere helt uvidende om disse ting. De har købt en computer med de indbyggede programmer, dvs. Internet Explorer, og aner ikke at det blot er en ud af mange browsere. På kurser med biblioteksansatte er deltagerne måske nok opmærksom på at der er andre, men deres it-afdeling har forbudt dem at bruge andet end Internet Explorer. I København har vi dog fået lov til at installere andre browsere som Firefox og Chrome.

Det seneste Zone Alarm nyhedsbrev har en artikel om sikkerhed hvad angår spam, malware, adware, virus og hackere. Der er nogle link i artiklen til mere baggrundsmateriale, men hovedkonklusionerne i artiklen er at  Google Chrome er den sikreste browser, sammenlignet med Internet Explorer og Firefox. De nævner også at den tyske regering har udnævnt Chrome til den mest sikre browser. Men browserkrigen raser. Så, kan vi stole på det?

I 2011 var der en hackerkonference (Pwn2own) hvor man forsøgte at hacke Explorer, Safari, Firefox og Chrome. Explorer og Safari blev hurtigt hacket, i en sådan grad at de faktisk var i stand til at skrive filer til harddiske på computere som de på denne måde havde hacket. Såvel Chrome som Firefox modstod hackerangrebene. Men internetkriminelle finder altid nye metoder, så der kan være sket noget siden.

Valget af browser er derfor ikke ligegyldigt. Jeg bruger kun Internet Explorer på arbejde til at åbne min webmail (fordi Microsoft insisterer på at følge egne standarder, så Outlook ser rærlig ud i såvel Chrome som Firefox, der følger internationale standarder). Ellers skifter jeg mellem Firefox og Chrome.

Udover valget af browser kan du også gøre noget for sikkerheden. Fx er det vigtigt at du altid har den nyeste version, så indstil browseren til automatisk at gøre opmærksom på opdateringer. Indstil dernæst browserens sikkerhedsniveau til det højeste. Tillad ikke popups. Og så tænk dig i øvrigt godt om. Især når du downloader, klikker på link i din email og andre steder. Check altid hvem det kommer fra, og hvis det kommer fra nogen du har tillid til, check om det nu også er dem, eller om nogen som udgiver sig for at være dem.

Zone Alarm.

Ingen kommentarer: