torsdag den 3. december 2009

Yahoo Music

Musiksøgning har haft en omtumlet tilværelse siden Napster for år tilbage pludselig gjorde fænomenet med musik på internettet synligt. Juridiske trakasserier, problemer med et potent bredbåndsnet, ophavsret osv. gør at situationen stadig er meget kaotisk. Det eneste sikre er vist at musikvideoer på YouTube er meget populære. I hvert fald hvis man ser på antallet af dem, samt på det enorme antal der står ved næsten lige meget hvilken man hører. Sekscifrede tal, eller endog millioner er slet ikke usædvanligt.


Her har jeg bare søgt på Alanis Morrisette, og øverst over resultaterne står så en masse henvisninger til album, tekster, fotoer og videoer samt til hele musikstykker. Ganske fikst og betydeligt bedre end Googles musikhenvisninger.
Yahoo er den af de store søgemaskiner som med Yahoo Music altid har været længst fremme. Men selv her har søgemaskinen måttet rette ind efter musikbranchen og lagt restriktioner på. Sidste år (2008) indgik de i et partnerskab med Rhapsody. Siden har musik været integreret i Yahoo-søgninger. Selv angiver Yahoo at 6 % af deres søgninger er om musik. Derfor har de gjort det nemmere at finde musikvidoer, informationer om kunstnere og afspille hele musikstykker.
Musiksøgningen er altså integreret med din websøgning. Du kan ikke søge specielt på musik. Alligevel synes jeg at Yahoo her har distanceret Google temmelig meget. Se omtalen på Internetsøgning. Selv om det er kommercielt anlagt, er det meget enkelt at finde rundt i. I eksemplet har jeg bare søgt på en kunstner og så øverst over resultaterne fået nogle link til det som jeg i de fleste tilfælde er interesserede i at finde.
Søgenørder med teknisk flair vil endvidere med With Search Assist, Search Monkey og Yahoo! Shortcuts kunne blive endnu bedre til at præcisere søgningen. Hvilket minder mig om at nu må jeg snart tage mig sammen til at få det lært.
Link
Yahoo Searchblog.

Ingen kommentarer: