tirsdag den 4. december 2007

Mere om censur

I mandags skrev Internetsøgning om ytringsfrihed og Google. Og at Google siger de efterlever lokale regeringers bestemmelser, også diktaturstaters. Apropos det har Google nu lukket en weblog i Israel, fordi en domstol her bestemte det og webloggeren selv ikke svarede.
Den anonyme blogger brugte Googles Blogger til at tilsvine et rådsmedlem, Shaarei Tikva, i forbindelse med et valg. Han blev bedt om at oplyse sin identitet, eller få sin konto lukket. Da vedkommende ikke svarede, oplyste Google navnet.
Beskyldningen var sladder. Så selv om Blogspot er placeret i USA og ikke i Israel, retter de sig altså ikke efter USA's lovgivning. Google Blogoscoped er varsom med kilderne, men ifølge kommentarerne til indslaget skulle det være bekræftet officielt på en israelsk nyhedssite.
Ifølge en af kommentarerne oplyser retsdokumentet at man først havde spurgt Google Israel, men at de havde sendt aben videre til Google. Det er dog ret almindeligt at det sker også i andre sager.
I det hele taget synes en debat om censur og ytringsfrihed at blusse op for tiden: YouTube har lukket Wael Abbas' konto. Han skulle være en kendt torturmodstander fra Egypten, og han havde oploadet videoer af hvad han selv betegnede som egyptiske politifolks brutale overgreb mod demonstranter mod regeringen. Til Reuters siger Abbas at YouTube havde sendt en email om at han havde overtrådt tjenestens retningslinjer om at “Graphic or gratuitous violence is not allowed. If your video shows someone getting hurt, attacked, or humiliated, don’t post it.”
Heroverfor står så YouTube-ejer Googles formål om at organisere verdens information og tilgængeliggøre den. Kommentarerne til indlægget i Google Blogoscoped er harske overfor YouTube. En af dem gør opmærksom på at YouTube ikke ville fjerne voldelige videoer af skoleelever som blev slået og ydmyget, ejheller af videoerne fra Abu Graib.
Andre er forargede over at YouTube ikke vil dokumentere hvordan det egyptiske politi reagerer mod regeringsmodstandere. Og beskylder endda Google for at være bange for at blande sig i Palæstina-problemet.
Link
Google Blogoscoped.
Globes.
Google Blogoscoped.

Ingen kommentarer: